Gå til sidens hovedinnhold

Rapport: Størst fordel Ringerike

Artikkelen er over 6 år gammel

Oslo og Norge som helhet vil tjene på Ringeriksbanen. Men aller mest vil Ringerike tjene, ifølge rapporten fra BI.

Rapporten fra et forskerteam ved BI ble fullført i forrige uke, og konklusjonen var klar: undefined.

Rapporten går ut fra at de to områdene Osloregionen og Ringeriksregionen slås sammen med Ringeriksbanen. Den forutsetter en reisetid på maksimum én time fra man er hjemme til man er på jobb.

Ringeriksregionen har en stor andel pendlere som jobber i Osloregionen (som også inkluderer naboområdene Asker, Bærum, Røyken og Lier).

22 prosent av arbeidstakerne som bor i Hønefoss pendler til Oslo, ifølge rapporten. Strømmen er relativt sett mindre den andre veien: 0,16 prosent av arbeidstakerne som bor i Oslo pendler til Hønefoss.

Osloregionen er også 28 ganger større enn Ringeriksregionen. Det betyr at effekten blir størst på Ringerike.

I dag er verdiskapningen større pr. arbeidstaker i Oslo enn i Ringerike. Over tid mener forskerteamet at dette vil jevne seg ut når de to regionene kobles sammen.

– Vi antok altså at (...) ti år etter sammenslåingen av regionene, vil produktivitetsforskjellene mellom regionene være forsvunnet, står det i rapporten.

Forskjellene i utdanningsnivå er betydelig mellom de to regionene.

I Ringeriksregionen har 70 prosent av arbeidstakerne ungdomsskole eller videregående skole som høyeste utdanning. I Oslo er denne andelen nede i 48 prosent. Mens 24 prosent på Ringerike har bachelorgrad, gjelder det 33 prosent av arbeidstakerne i Oslo.

Utdanningsnivået er dermed betydelig høyere i hovedstaden. Men også dette forholdet regner forskerne med vil jevne seg ut når regionene slås sammen.

Gjennomsnittlig økning i verdiskapning er beregnet til 2-2,3 millarder kroner de første 10 årene etter at banen er tatt i bruk.

Deretter vil økningen bli enda større. Rapporten regner også med dobbelt så stor effekt for Hønefoss-regionen som for Osloregionen.

Les hele rapporten her

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.