Blakkisrud, som bor i Oslo men er opprinnelig fra Veme, er en av forfatterne og redaktørene av boken om kunstneren Thorvald Hellesen (1888–1937).

– Dette er veldig stort for meg, forteller han til Ringerikes Blad på e-post.

– Boken kommer ut på både norsk og engelsk og vil bli publisert globalt gjennom det tyske forlaget Arnoldsche Art Publisher, som har en distribusjonsavtale med museumsbokhandlere verden over.

Boka kommer ut i New York, Tokyo, Paris, Venezia, Cape Town og mange andre kunstbyer, forteller han.

Denne uken var det lansering av boka i Oslo, med visning av flere av Hellesens verk.

Stort prosjekt

– ENDELIG! Er den her. Boken om Thorvald Hellesen. Etter år med forberedelser, arkivundersøkelser, møter, samtaler og skriving. Nå føler jeg bare takknemlighet, skriver Blakkisrud på Facebook, og takker for støtte og hjelp fra alle rundt ham.

Amerikanske Matthew Drutt er medredaktør og forfatter av boka, og kunsthistoriker Hilde Mørch er også medforfatter.

Blakkisrud er forfatter, kurator og museumspedagog og har hatt oppdrag for utstillinger i inn- og utland. Han ga ut sin første diktsamling i 1994 og har siden publisert tekster og bøker om blant annet kunst og arkitektur, forteller han.

Ukjent for mange

Kunstneren Thorvald Hellesen (1888–1937) levde et kort, men intenst liv, og skapte oljemalerier, akvareller, gouacher, tegninger, plakater og tekstiler.

– Selv om han regnes som Norges første kubist, er Hellesen fortsatt ukjent for mange, forteller Blakkisrud.

– Da vi begynte å utvikle bokprosjektet tidlig i 2018, hadde vi et forsiktig mål: å redde Thorvald Hellesens verk fra å bli glemt i kunsthistorien. Vi ønsket å publisere de kjente og ukjente verkene hans i en bred kontekst, der Hellesens liv og virke kunne betraktes både fra et norsk og internasjonalt perspektiv, sier Blakkisrud og medredaktør Matthew Drutt i en pressemelding.