Gå til sidens hovedinnhold

Ringerikes Blad = gapestokk? | Hilde Vollmerhaus

– Må man identifisere?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Lokalpolitiker innrømmer grovt underslag», er overskriften man møter. Holder ikke det? MÅ man identifisere vedkommende?

Ringerikes Blad benytter pressens vær-varsom-plakat, punkt 4.7, som alibi for å navngi vedkommende.

En syltynn begrunnelse

Det oppleves som en syltynn begrunnelse. Og for å ikke gi noe grunnlag for spekulasjoner; jeg tar 100 prosent avstand fra vedkommendes handlinger. Stiller dog et stort spørsmålstegn ved Ringerikes Blads avgjørelse om å offentliggjøre fullt navn.

Vi lever i en tid hvor fokuset på psykisk helse stadig øker, flere og flere trenger hjelp med å takle hverdagen og livet, helsevesenet opplever skrikende behov.

Jeg vil tro at vedkommende i denne saken opplever en ekstremt tøff tid, og har gjort det i lang tid. Familien hans, som er en viktig faktor her, rammes uskyldig.

Ja, har man gjort noe ulovlig, må man ta konsekvensene av det. Men at man i tillegg får navnet sitt offentliggjort i avisen, er en stor ekstrabelastning som i noen tilfeller kan være dråpen som får alt til å velte.

Kunne vinklet annerledes

Jeg mener avisen kunne vinklet artikkelen på veldig mange andre måter – om målet var å unngå at andre ble uskyldig mistenkt. I et gjennomsiktig samfunn som vårt, ville de som «trenger» å vite, vite.

Jeg håper, om jeg eller noen av mine nærmeste skulle trå feil i livet, slipper å bli eksponert med fullt navn i avisen.

Redaktøren svarer på kritikken

Vurderingen av identifisering i en straffesak er aldri en enkel avgjørelse. I dette tilfellet valgte vi å identifisere først og fremst fordi handlingen er utført av en folkevalgt som har tillitsverv i kommunestyret, vårt fremste politiske organ.

Handlingen rammer samtidig de aller svakeste, de som har behov for verge i sitt daglige liv.

At gjerningspersonen er folkevalgt er relevant å ha med i omtalen. Dersom vi ikke opplyser hvem dette er, risikerer vi å kaste mistanken over på andre.

Vi har orientert advokat og siktet om dette på forhånd slik at de var forberedt i forkant av publiseringen.

Sissel Skjervum Bjerkehagen
ansvarlig redaktør
Ringerikes Blad

Kommentarer til denne saken