Lørdag 21. september har SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) fått tillatelse til å ha stand på Søndre torg i Hønefoss fra klokka 13 til 15. Ytringsfriheten er en av de friheter jeg setter høyest, likevel luer jeg på om det er en klok beslutning og la denne klart rasistiske og nazistiske organisasjonen å ha stand i Hønefoss.

Når SIAN har stand, er det ikke snakk om at det står en fire fem mennesker og høflig deler ut løpesedler til forbipasserende. Nei, det er snakk om at SIAN har fått tillatelse til å stå og spre sitt hatefulle budskap. 

BAKGRUNN:  Islam-kritiske får plass på Søndre torg: – Vi kan ikke stoppe dem 

På sin egen hjemmeside, hvor de under aktiviteter reklamerer for arrangementet i Hønefoss, er det bilde av et medlem som med mikrofon sprer sitt budskap. Budskapet de ønsker å formidle er «Teologi og empiri som forklarer Islamsk adferd». Er dette det vi på Ringerike ønsker oss når vi snakker om at vi vil ha mer liv på torget?

Hvis politiet på Ringerike tar de samme forholdsreglene som politiet i Bergen, Oslo og andre steder Sian har hatt sine arrangementer har tatt, vil et slikt arrangement medføre et stort politioppbud. Deler av torget blir sperret av rundt SIAN sin stand for å holde demonstranter og motdemonstranter fra hverandre.

Og motdemonstranter vil komme. Vi er mange som ikke vil la SIAN stå på vårt torg og spre sin hatretorikk uimotsagt. En hatretorikk som forrige helg blant annet førte til at ei ung norsk jente, adoptert fra Kina, måtte bøte med livet.

I Bergen forrige helg, og i Oslo møtte det rundt 200 motdemonstranter. Etter terrorangrepet mot moskeen i Bærum få timer etter SIAN sin demonstrasjon foran Stortinget, vil jeg tro det går lett og mobilisere til motdemonstrasjon. Vi er mange som mener det er nok nå. Mange som mener at SIAN og deres meningsfeller altfor lenge har fått lov å spre sine løgner og sine hatefulle ytringer.

Vi er mange som ikke ønsker å la SIAN eller andre med nazistiske og rasistiske holdninger skal få bruke Søndre torg, vår by som sitt mikrofonstativ. Det er kort vei til Hønefoss fra Oslo, Bærum og Drammen. Det er lett å mobilisere – på begge sider av sperringene.

SIAN-aktivistene pleier å provosere motdemonstrantene med å ta bilde av dem for å bruke bildene i sine medier når de skal peke ut «fiender», «forrædere» eller andre mindre hyggelige karakteristikker av meningsmotstandere. De pleier og å prøve å spraye ned motdemonstrantene med pepperspray eller annen forsvarsspray. De pleier å forsøke å fremprovosere reaksjoner hos dem som har møtt opp for på demokratisk vis å vise sin avsky.

Jeg føler meg ganske trygg på at politiet klarer å holde demonstranter og motdemonstranter fra hverandre. Jeg tror ikke det vil utvikle seg til et torgslag. 

LES OGSÅ:

På 90-tallet demonstrerte Mons-Ivar (39) mot rasisme: Nå tar han kampen på ny


Men jeg spør meg, er vi i Hønefoss tjent med et slikt arrangement midt mellom klatrestativ, fontena og bordene til Kirkens Bymisjon?

Ville ikke et slikt arrangement kunne skremme barnefamilier, pensjonister og andre som bare ønsker en fredelig lørdagshandel vekk fra torget og sentrum den lørdagen?

Arendal trakk tilbake SIAN sin tillatelse til å ha stand i byen under Arendalsuka. La oss på Ringerike gjøre det samme.

La ikke Søndre torg bli et mikrofonstativ for folk fra det høyreekstreme miljøet. La Ringerike bli et sted for samhold og respekt hvor alle kan føle seg hjemme.