Gå til sidens hovedinnhold

Ringerike bibliotek: Dette er lånetoppen i 2020

2020 ble et spesielt år for Ringerike bibliotek, som for så veldig mange virksomheter.

Innsendt

Biblioteket var helt stengt fra 12. mars til 8. juni, men de ansatte snudde seg rundt og etablerte et take away-tilbud fra 30. mars, tidsnok til at lånerne skulle få lesestoff til påske, og som en ørliten kompensasjon for nedstengt bibliotek på ubestemt tid.

Totalt utlånstall for 2020 var 6.7821, en nedgang på 19,5 prosent sammenlignet med året før.

E-bøker øker

Nedgangen i utlånet er fordelt på alle medier og brukergrupper; det er kun utlånet av ebøker som har økt. Kanskje ikke så merkelig siden folk er blitt oppfordret til å holde seg hjemme; da er digitale lån et godt og nødvendig supplement.

Nasjonalbiblioteket trådte støttende til med bevilgninger til innkjøp av flere ebøker, og gjorde også sine digitale løsninger mer åpne for folk.

Populære titler

Topp ti-listen over hva som er mest utlånt viser at barna fortsatt er glad i Operasjon-bøkene til Jørn Lier Horst, og tegneserien Amuletten av Kazu Kibuishi. Men helt på topp finner vi tegneserien Nordlys, av Malin Falch, (imponerende av en ung, norsk forfatter å slå den internasjonale bestselgeren!), her representert med del to; Vikingene og orakelet.

Hos de voksne er det Full spredning av Nina Lykke som topper listen. Videre i listen er det – ikke uventet – en del krim, men gledelig at vi finner flere norske forfattere som skriver annet enn krim, som Saabye Christensen, Zeshan Shakar og Lars Mytting.

Mest utlånte titler for barn:
1. Vikingene og orakelet av Malin Falch (nr. 2 i serien Nordlys) – 46 utlån
2. Operasjon Radius av Jørn Lier Horst – 43 utlån
3. Operasjon Svartskog av Jørn Lier Horst – 42 utlån
4. Steinvokteren av Kazu Kibuishi – 39 utlån
Byen bak skyene av Kazu Kibuishi – 39 utlån
Flukten fra Lucien av Kazu Kibuishi – 39 utlån
7. Guinness world records 2018–37 utlån
8. Operasjon Solnedgang av Jørn Lier Horst–35 utlån
Alveprinsen av Kazu Kibuishi–35 utlån
Hjem, kjære hjem av Jeff Kinney–35 utlån

Mest utlånte titler for voksne:
1. Full spredning av Nina Lykke–87 utlån
2. Illvilje av Jørn Lier Horst–83 utlån
3. Solsøsteren av Lucinda Riley–80 utlån
4. Slagside av Jørn Lier Horst–68 utlån
5. Den tause pasienten av Alex Michaelides–65 utlån
6. Bakom synger døden av Karin Fossum–64 utlån
7. Byens spor. III. Skyggenboken av Lars Saabye Christensen–62 utlån
8. Skyggejegeren av Camilla Grebe–57 utlån
9. Over horisonten av Jojo Moyes–55 utlån
10. Gul bok av Zeshan Shakar–54 utlån
Hekneveven av Lars Mytting–54 utlån

Besøket nesten halvert

Det totale besøkstallet i 2020 var ca. 48000, noe som utgjør en nedgang på 47,3 prosent.

Det er naturlig at besøkstallet er vesentlig lavere med tanke på koronaen. Biblioteket var stengt en lang periode; fra 12. mars til 8. juni.

Etter at biblioteket åpnet igjen, har besøkstallet per måned ligget på omtrent det halve av normalen.

Arrangement

I det nasjonale bokåret 2019 var Ringerike bibliotek kommet i en svært god utvikling med tanke på å gjennomføre litteratur- og kunnskapsarrangement for både barn og voksne, samt verksted av typen språkkafé, seniornett og hobbyverksted for barna. Grunnet koronaen ble 2020 et rolig år på arrangementsfronten, men noen fikk biblioteket gjennomført.

Et av årets store høydepunkt var da Lindis Hurum deltok på 8. mars-arrangementet, som var i samarbeid med Ringerike Soroptimistklubb og NovaPro. Over 100 deltakere kom for å høre Hurum snakke om «Glemte kvinner i glemte kriser».

Stort var det også å ha 90 personer til publikum på bibliotekets eget arrangement Fram fra bokhylla, der bibliotekarer og en låner presenterte bøker, og med selveste Nina Lykke som gjest, intervjuet av Aase Bekkeheien, bibliotekar ved Ringerike bibliotek. Lykke var et hett navn i litteratur-Norge i 2020, og toppet også utlånslista for voksne i Ringerike bibliotek, med romanen Full spredning.

Etter at smitteverntiltak var på plass og samfunnet åpnet noe opp igjen, gjennomførte biblioteket noen mindre arrangement, som streaming av Litteraturhusets samtaler. Slik fikk bibliotekets lånere møte både Vigdis Hjorth og Zeshan Shakar. Av lokale størrelser er det verdt å nevne Gudmund Bakke, som trakk fullt hus av det som var tillatt med koronarestriksjoner da han i oktober holdt foredraget I krigens kjølvann. Dette arrangementet ble holdt sammen med en av bibliotekets trofaste samarbeidspartnere; Ringerike kirkeakademi.

Gjennom høsten har biblioteket hatt vanlige åpningstider. Det er trygt og forutsigbart at biblioteket holdes åpent i en tid hvor endrede retningslinjer medfører nedstenging og forvirring. Dessuten bidrar bibliotekets tilbud og tjeneste positivt til folks psykiske helse i en vanskelig tid. Gode og romslige lokaler innfri de strenge smitteverntiltakene og folk føler seg trygge.

Selbetjent bibliotek

Stadig flere bibliotekbrukere har oppdaget nytten av å skaffe seg tilgang til selvbetjent bibliotek, såkalt Meråpent bibliotek.

Men dessverre; etter 12. mars har ikke dette tilbudet vært tilgjengelig, og vil sannsynligvis ikke bli det før smittevernberedskapen er på grønt nivå.

Kommentarer til denne saken