Gå til sidens hovedinnhold

Ringerike bibliotek byr på et innholdsrikt program med lokalt tilsnitt

Artikkelen er over 1 år gammel

Lokale krefter setter sitt preg på Ringerike bibliotek sitt arrangementsprogram denne våren.

Innsendt

Representanter for to av våre hjørnesteinsbedrifter stiller med interessante foredrag i arrangementsrekken Kunnskap til lunsj. En ungdom fra Haugsbygd brenner for klimaet, feltarbeider for Leger Uten Grenser – Lindis Hurum, og historiker Gudmund Bakke bidrar alle til et variert og spennende arrangementsprogram for Ringerike bibliotek denne våren. Av nye samarbeidspartnere må også Ringerike Slektshistorielag og byplansjef Inger Synnøve Kammerud nevnes.

For barn og unge

Eventyr med yoga er allerede gjennomført med stor suksess forrige lørdag. Arrangementet var ledet av adjunkt i Ringerike kommune, Ellen Langvandsbråten. Hun gjorde yogaøvelser sammen med barna samtidig som de fikk høre fortellingen om Lille Frosk av Jakob Martin Stid. Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på arrangementet, og håper å få til flere utover våren. Lørdagene i februar kommer Bokreven med sine bokanbefalinger på besøk til biblioteket, og vi byr også på familieforestillingen Eventyret om pannekaka. Det er Peder Opstad fra Teater Grimsborken som står denne forestillingen som er en gjendiktning av det kjente eventyret av Asbjørnsen og Moe. Alt foregår på rampete rim, og framføres som fysisk fortellerteater. Tilbudene vi har til barn er gratis, så også denne familieforestillingen, og billetter kan hentes i biblioteket nå.

I vinterferieuka blir det familieaktiviteter med Jernringen som vil lære bort gamle håndarbeidsteknikker lørdag 22. februar, mens det blir lego- og duploverksted resten av uke 9.

Sjakk med Hønefoss Sjakklubb

Er du bitt av sjakkbasillen spiller Roger Granum fra Hønefoss Sjakklubb gjerne sammen med deg. Han har nok også et trekk eller to han gjerne lærer bort. Sjakk er en ypperlig måte å holde i gang de små grå oppi topplokket med, og det er ikke minst en hyggelig og sosial aktivitet. Vi håper ringerikinger i alle aldre møter opp. Hva med å ta med barnebarnet, så kan besteforeldre og barnebarn spille og lære sjakk sammen. Sjakk er også et internasjonalt spill, så eventuelle språkbarrièrer er så å si fraværende.

For voksne

I går holdt Sten Høyendahl fra Ringerike Slektshistorielag et interessant foredrag om hvordan folk tenkte i eldre tider. Han har blant annet forsket i gamle rettsprotokoller for å finne ut av dette. Prøver du å finne gamle slektninger, eller har lyst til å begynne med slektsforskning bidrar Slektshistorielaget med slektshistorisk veiledning en gang i måneden framover.
Konsernsjef Ole Sunnset i Ringerikskraft kommer for å fortelle om hjørnesteinsbedriften som har forsynt Ringeriksregionen med fornybar energi siden 1912. Sunnset gir oss historien bak selskapet, hvordan den har formet bedriften til det den er i dag, og hvilke muligheter og utfordringer som må møtes i framtiden.

Spennende er vi også sikre på at det blir å høre Laila Løvhøiden og Anne Jørgensen fra Kartverket fortelle på en enkel måte hva geodesi er, og hva som gjør at en samlet generalforsamling i FN oppfordrer alle verdens land til å sette geodesi på dagsorden. De vil gi et innblikk i hvordan ting foregår i FN, hvorfor de fortsatt ofrer både nattesøvn og fritid i geodesiens tjeneste.
Historiker Gudmund Bakke skal gi oss innblikk i hva som skjedde i Hole, Ringerike og Jevnaker under felttoget i april 1940. Han har kalt foredraget sitt I krigens kjølvann og foredraget er en del av Ringerike Kirkeakademi sin markering av at det er 80 år siden 2. verdenskrig startet.

Møteplass

Ringerike bibliotek og byplansjef Inger Synnøve Kammerud har inngått et samarbeidsprosjekt som skal se på muligheter for å bruke Ringerike bibliotek som arena for medborgerskap og samskapelse i planprosesser. Hensikten med samarbeidet er å bruke de møteplassene som allerede eksisterer på biblioteket til å formidle viktige planprosesser der det er mulig å medvirke. Som en del av dette prosjektet vil Kammerud gjerne møte innbyggerne til uformelle samtaler om utviklingen av Hønefoss by. Vi oppfordrer derfor folk som har gode ideer for byen vår, eller lurer på noe når det gjelder planene for byutviklingen, til å benytte muligheten til å møte byplansjefen i Ringerike bibliotek. Første mulighet er tirsdag 11. februar.

I fjor gikk skoleelever i Norge i klimastreik etter å ha blitt inspirert av Sveriges Greta Thunberg. Even Jacobsen fra Hønefoss er med i Grønn Ungdom og kommer for å holde foredrag om klimakrisen.

Bokbad

Kvinnedagen blir markert i Ringerike bibliotek med arrangement i samarbeid med kvinnenettverket NovaPro og Ringerike soroptimistklubb. I den anledning holder Lindis Hurum foredraget Glemte kvinner i glemte kriser. Kvinner er alltid av de mest sårbare, sammen med sine barn sier Hurum. Det å være kvinne i en glemt krise er ekstra vanskelig. Som feltarbeider i Leger Uten Grenser har Hurum ofte møtt kvinner med en enorm indre styrke og kraft til å verne om sin familie selv i de mest håpløse og umenneskelige situasjoner. Hurum ønsker å være deres stemme og fortelle deres historier. Hun er kjent som en kritisk samfunnsdebattant, og er tidligere kåret til Årets modigste kvinne og Årets ildsjel.

Vi ser også fram til å endelig få forfatter Nina Lykke på besøk. Det var meningen at hun skulle besøke Ringerike bibliotek like før jul, men da måtte hun melde avbud i siste liten på grunn av sykdom i nær familie. Tirsdag 4. februar er hun imidlertid klar til å bli bokbadet av bibliotekar Aase Bekkeheien. Nina Lykke vant nylig Brageprisen med Full spredning – en legeroman. Tittelen kan framstå som noe dyster, men romanen full av humor knyttet til selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser.

Kommentarer til denne saken