Avisen Hadeland har fått flere spørsmål om hvorfor det står OSLO og ikke BRANDBU på skroget på Elrond.

Avisen tok en telefon til eieren av ferga, Innlandet fylkeskommune.

– Jeg skjønner godt at folk spør. Før jeg fikk forklaringen har jeg stusset på det sjøl, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Hermanrud.

SE VIDEO: Her passerer kjempetransporten

Geografisk tilknytning

Hermanrud opplyser at sjøfartsmyndighetene har er strenge bestemmelser.

– En båt må registreres i nærmeste godkjente navn. I dette tilfellet er det Oslo, forklarer Hermanrud.

I forskriften om skips navn, kjenningssignal, merking og hjemsted heter det at «Ved innføring i skipsregistrene skal eier, med de begrensningene som er fastsatt i sjøloven § 8 tredje ledd, velge mellom hjemsteder som er godkjent av Sjøfartsdirektoratet».

– Det er altså ikke mulig å få på et navn med tettere geografisk angivelse?

– Nei, det er slik det må være, men jeg skjønner at noen lurer. Det sto faktisk Oslo på gamleferga også, sier Hermanrud med et smil.

Fylkeskommunen har i hvert fall sørget for at Randsfjordferja er med i navnet.

– Ja, den heter Elrond, men vi ønsket å «plassere den» på kartet og søkte om å få Randsfjorden med i navnet, sier den travle kommunikasjonsrådgiveren.

LES OGSÅ: Over 43 meter og 150 tonn skal snirkle seg gjennom Hadeland: – Vi må skru ned skilt og sperre veier

Mange navneforslag

I juni 2019 hadde juryen har sagt sitt og Sjøfartsdirektoratet vendte tommelen opp. Den nye, elektriske ferga mellom Tangen og Horn fikk navnet Randsfjordferja Elrond.

– Navnekombinasjonen oppfyller nesten samtlige kriterier som var satt for navnet på ferga. Det er beskrivende, har en miljøprofil, historisk forankring, geografisk forankring, er lett å huske, identifiserende og positivt ladet. Selv om det ikke er så veldig kort, mener juryen likevel det er enkelt fordi det er basert på to veletablerte navn, het det i juryens begrunnelse.

Det var mange kreative sjeler som sendte inn forslag til nytt navn.

Blant andre Rundlurt, Elmer, Elling, El Diablo, Elrondo, Elbru, Elvis, Randsfjordkongen, El-rand, Rands-el, El-Rands, Elbalja, Rigmorbalja, Grønnruta, Grønnferja, Ferja, Elhesten, Fremtiden, Bjoneroa, Fjorda, Brandbu, Maria og Sørumsjenta foreslått.