Gå til sidens hovedinnhold

Randselva er glemt | Sindre Nørgaard

Artikkelen er over 1 år gammel

– Er ikke det vannet vi drikker, og serverer våre nærmeste og kjæreste, verdifullt nok?

Valg 2019: Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Randselva har blitt forgiftet av et stort massedeponi på Viul, som eies av Huhtamaki Norway AS. Massedeponiet inneholder svært mye miljøgift, den såkalte miljøgiften PFOS. Den er ikke nedbrytbar, og blir i menneskekroppen når den er inntatt.

I pressen er det opplyst at elva der oppe nå holder 1.000 ganger over farenivået, som ansees som skadelig for mennesker. Staten har gått inn med krav om en handlingsplan overfor bedriften til nyttår. Det skjedde i vår.

Tja, ni måneder på en hasteplan. Det mens man har en miljøkatastrofe, og i større målestokk enn politikerne
både lokalt og på riksplan tydeligvis ikke har skjønt.

Så går dagene, og giften spres altså med 1.000 ganger over farenivået hver time, minutt og sekund. Til slutt havner det nede i Tyrifjorden, der fisk advares mot å spises, spesielt for barn, ammende og gravide.

Likeså er Tyrifjorden drikkevannskilde for Hole kommune og Asker, pluss andre kommuner rundt Oslofjorden.

Vi snakker om svært mange mennesker som drikker det vannet daglig, om i en langt tynnere konsentrasjonsform med hensyn til miljøgiften.

Men giftstoffet er også i vannet, det kan ikke diskuteres bort. Og gift marerittet forsetter for hver time uten at det tilsynelatende tas med i den lokale valgkampen!

LES OGSÅ: Alger oppdaget i Randsfjorden: – Ufarlig, men du bør ikke gå ut i vannet der de er

Det bare nevnes rosenrødt om generell bærekraftighet etc., som går langt over hodet på de fleste. Men som har relevans. Men miljøkatastrofen i Randselva, videre i Storelva, Tyrifjorden som er landets femte største innsjø, og videre nedover i det gigantiske Drammensvassdraget, er det musestilt Hva kommer det av!

Er ikke det vannet vi drikker, og serverer våre nærmeste og kjæreste, verdifullt nok? Og er ikke den flotte ørretbestanden + flere fiskearter og kreps noe å bry seg om?

Sindre Nørgaard

Senterpartivelger

 

På Internett omtales Randselva slik, om noen skulle være i tvil: «Randselva huser en av landets mest storvokste ørretstammer».

Tankene mine går også til Ringerikes Sportsfiskere, som har nedlagt tusenvis av dugnadstimer gjennom tiår. Alt ødelagt av en hensynsløs aktør, og et sløvt og saktegående Miljøverndepartement. Det bør politikerne på Ringerike og i Hole få på agendaen!

LES OGSÅ: Nå starter byggingen av ny gigantbru: Her skal du kjøre 60 meter over bakken

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.