Gå til sidens hovedinnhold

Hedda (17) går på skole i Armenia: – Den beste beslutningen jeg har tatt

Artikkelen er over 2 år gammel

Hedda Rød Ouassou (17) har nå begynt sitt andre år på videregående i Armenia.

Puls

Skoleåret er godt i gang, og de aller fleste 16- og 17-åringer har valgt å fortsette på den samme videregående skolen som de gikk på i førsteklasse. Likevel er det ikke alle som velger den tradisjonelle veien. Skolen Hedda Rød Ouassou (17) går på heter United World College Dilijan of Armenia, og hun skal gå der fram til våren 2020. Altså to år i Armenia.

– Planen min helt siden jeg var liten var å dra på utveksling, forteller hun.

– Jeg kjenner mange som har vært på utveksling tidligere, inkludert moren min, og ble derfor inspirert til å gjøre det samme. Mye fordi jeg aldri har hørt et negativt ord om det.

Krevende søknadsprosess

Hedda forteller om en både tidkrevende og energikrevende søknadsprosess. Hun forteller at søknaden skulle inneholde et engelsk essay om henne selv, om identitet, forbilder, personlighet, hvorfor hun ønsket å gå på UWC, hobbyer og hvordan hun har blitt formet som person over de siste årene.

I tillegg til det engelske essayet måtte hun skrive et norsk essay om en person som har inspirert henne, en beskrivelse av fritidsaktiviteter, rangert liste over skolene hun kunne tenke seg, samt vitnemål fra ungdomsskolen og karakterutskrift fra førsteklasse på videregående.

Det er med andre ord ikke alle som får muligheten til å komme inn på en UWC skole.

– Det var omtrent 147 personer som søkte, og ut av de var det rundt 65 som kom videre til intervju. Intervjuet varte i rundt 20 minutter, og handlet om alt fra hvorfor jeg ønsket å gå der til hvilket øyeblikk som har påvirket meg mest, forteller hun.

Det var 41 som kom videre fra intervjurunden, og de 41 er nå spredt utover hele verden.

Hedda legger til at selv om søknadsprosessen var krevende har hun ikke angret et sekund, og hun håper også at andre fra Ringerike og omegn bestemmer seg for å søke senere.

– Det er virkelig verdt det.

Mange forskjellige kulturer

På UWC-skolen i Armenia er også et visst antall skoleplasser holdt av til flyktninger rundt om i verden, noe som var et viktig punkt for Hedda før hun søkte på skolen. Hun forteller at det går flyktninger fra Syria, Libanon, Palestina og Kurdiske flyktninger fra Sinjar-fjellene på skolen hennes.

– Det er blant de menneskene vi kan lære mest og de menneskene som trenger et solid skoletilbud aller mest.

Den første tiden i Armenia

– Den første tiden har vært enestående, sier Hedda.

Hun forteller at de har brukt de 3–4 første ukene på å bli kjent med skolen, nærområdet, hovedstanden og hverandre. Hedda synes de sosiale aktivitetene har vært topp, og at det er jevnt fordelt med sosiale aktiviteter utover de to neste årene.

– Alt har rett og slett vært fantastisk. Alle her er 100 prosent open-minded og respekterer hverandre.

– Jeg gleder meg til å bli kjent med den armenske kulturen, og alle de 90 andre kulturene som er samlet på skolen min, og alle menneskene, forteller hun.

– Jeg gleder meg også til å utforske området, og å bygge livslange vennskap. Og jeg gruer meg allerede til å reise fra alle disse flotte menneskene om to år, legger hun til.

– Det å sitte i et klasserom med folk fra hele verden å diskutere styresett, hvordan vi nordmenn kun er vant til demokrati, mens en av mine medelever kan dele sine tanker om at korrupsjon og diktator-ship aldri kan elimineres, forteller hun.

Hedda mener slike samtaler og opplevelser fra andre allerede har gitt henne et bredere perspektiv på ting.

The worlds best boarding school

Hedda anbefaler absolutt alle å søke på UWC, og forteller at det er en fantastisk opplevelse. Hun kommer med flere gode argumenter, som at man får muligheten til å skape nettverk av venner fra hele verden, lærer om andre kulturer og man får muligheten bli kjent med et nytt land.

– Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg aldri hadde hørt om Armenia før jeg søkte, legger hun til.

– Man lærer utrolig mye spennende, faktisk nesten mer etter skolen enn på skolen. Man får opplevd så mye av landet, aktiviteter, klubber, frivillig arbeid og lignende. Det er the worlds best boarding school’, og det ser råbra ut på en hvilken som helst søknad i framtiden.

Avslutningsvis forteller Hedda at å gå på UWC er den beste beslutningen hun har tatt.

– Jeg anbefaler alle som synes det hørtes interessant ut, å gjøre det samme. Selv om søknadsprosessen hørtes krevende ut, er det virkelig ikke så overveldende, og hvis noen av leserne ønsker å søke, men trenger hjelp med noe som helst, som søknadshjelp, intervjutips eller kun generelle spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt, oppfordrer Hedda.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.