Skjerper kravene til realfagsstudier: – Altfor kort varsel

Andrine Granstads (18) planer påvirkes av endringene.

Andrine Granstads (18) planer påvirkes av endringene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

For opptak til studieåret 2018/2019, 2019/2020, 2021/2022 vil noen studier kreve dokumentasjon på gjennomført R2 kurs. Dette går mest utover realfaglige studier og rammer først og fremst Vg3 elever.

DEL

PulsVi har snakket med Andrine Granstad (18) for å finne ut på hvilken måte de nye kravene påvirker hennes planer for studietiden.

Andrine har tatt matematikk S1 og S2 i andre- og tredjeklasse. Dermed oppfyller hun ikke lenger kravene som trengs til flere studieprogram.

– I fjor hadde jeg matematikk S1, Biologi 1, Kjemi 1 og sosialkunnskap. I år har jeg fagene matematikk S2, Biologi 2 og Kjemi 2, sier hun.

Ønske om å bli lektor

Andrine hadde planlagt å studere lektor i realfag før hun fikk vite om de nye kravene.

– Jeg hadde mest sannsynlig studert lektorprogrammet i realfag, og fordypet meg i kjemi og biologi. Jeg hadde sett for meg enten Trondheim, Oslo eller Ås ettersom jeg vet de har veldig gode lektorprogram, forteller hun.

– Endringene i opptakskrav sier at man nå må ha matematikk R1 og R2 for å studere blant annet bachelor i kjemi og biologi, i tillegg til lektorprogrammet i realfag på de største universitetene i landet. Man må også ha fordypning i et annet realfag, sier hun.

LES OGSÅ: Carl Sebastian (16) og Harald (18) følger idrettsdrømmen

Ikke overalt

Programkoordinator for lektorutdanningen i realfag ved Høgskolen i Sørøst-Norge, professor Lars M. Johansen, opplyser at denne forsøksordningen kun innføres ved noen få universiteter. Høgskolen i Sørøst-Norge, snart Universitetet i Sørøst-Norge, tilbyr for eksempel fra høsten av lektorutdanning i realfag på Kongsberg. Kravet til matematikkunnskaper er kun R1 (S1+S2), som tidligere.

Usikker på fag

Andrine tenker fortsatt å studere til en lektorutdanning, men er nå mer usikker på hvilke fag hun skal fordype seg i.

– Jeg er helt sikker på at det er lærer jeg vil bli, men nå er jeg litt mer usikker på hvilke fag. Det står nå mellom lektor i realfag eller lektor i religion/historie som jeg også er veldig interessert i. Problemet mitt nå er å finne ut hva jeg vil mest, sier hun.

Andrine tror det blir vanskelig å ta opp matematikken som privatist og at det kan bli både tungt og dyrt.

– Dersom jeg skal bli lektor i realfag må jeg ta både R1 og R2 matte. Jeg vil nok slite med å få en god karakter i R-matte om jeg går igjennom stoffet selv hjemme, så da må jeg eventuelt ta de opp på privatskoler, noe som koster flere tusen. Denne veien blir mye lengre og dyrere, og når spørsmål som «er det dette du virkelig vil?», dukker opp, så blir jeg usikker, sier hun.

Strenge krav

Andrine skjønner hvorfor de nye kravene skal prøves ut, samtidig som hun synes de kan bli litt strenge.

– Jeg skjønner godt hvorfor de ønsker at realfagslærere skal kunne mer matte, og da spesielt for dem som studerer matematikk og fysikk. Men jeg tror det går fint å studere kjemi og biologi uten å ha hatt R2 matte. Jeg har nå studert både kjemi og biologi i 1,5 år, og har hittil kun trengt å kunne plusse, gange og dele, sier hun.

Lite informasjon

Hun synes hun ikke fikk nok informasjon om de nye kravene.

– Jeg fikk vite om de nye kravene da jeg hadde karriereveiledningssamtale med rådgiver for litt over en uke siden. Jeg hadde tidligere i år lest litt om det, men forsto det slik at det kun gjaldt program der man direkte studerte matte. Jeg synes vi har fått lite informasjon, og jeg synes det er dårlig gjort at disse kravene ble innført etter vi valgte fag i 2016.

– Jeg hadde jeg valgt R-matte hvis jeg hadde visst om disse kravene i andre klasse. Grunnen til at jeg valgte S-matte var fordi vi fikk beskjed om at det trenges kun S1+S2 eller R1 matte for å komme inn på de studiene jeg var interessert i. Jeg er ikke noe mattegeni, så da tenkte jeg det var best å velge S-matte som kanskje var noe lettere og få en god karakter i for min del, sier hun avsluttende.

LES OGSÅ:

Forsøksordning

Rådgiver Morten Hansen forteller at det er innført en 4-årig forsøksordning der det blir skjerpede krav til enkelte realfagstudier for studieåret 2018/19. De gjør også oppmerksom på at det er varslet endringer for studieåret 2019/2020, og alle endringene ligger tilgjengelig på samordnaopptak.no

– Denne skjerpingen går i hovedsak ut på at enkelte studier som før kun trengte R1 (S1+S2) matematikk, nå også krever R2. I enkelte av disse studiene er det også et krav om karakter 4 eller bedre i R2, sier han.

Ringerike VGs fikk informasjon om disse endringene i høst, og kontaktet samordna opptak, hvor de fikk vite at dette er informasjon som de har kommet med høsten 2017. 

– Det er viktig at elever som ønsker konkrete studier holder seg oppdatert på opptakskrav til disse studiene. Dette kan gjøres via nettsiden til samordna opptak. Rådgivere ved skolen kan også kontaktes for veiledning og hjelp til å finne ut av det, sier han.

Morten legger til:

– I dette konkrete tilfellet har Kunnskapsdepartementet innført en ny regel på kort varsel, som har gjort det umulig for oss å informere om dette tidligere. De nye reglene kom også sent til samordna opptak.

Artikkeltags