Gå til sidens hovedinnhold

Fire om videregående skole

Artikkelen er over 3 år gammel

Fristen for å søke seg inn på videregående skole nærmer seg med stormskritt, og for mange kan det være vanskelig å velge hvordan skolehverdagen skal se ut de tre neste årene.

Puls

For å hjelpe høstens kommende førsteklassinger litt på veien har vi snakket med fire videregåendeelever fra fire forskjellige linjer. Angelica Adner (18), Torgrim Eriksen Saastad (17), Helene Deiler Rong (18) og Gabriel Luengo (16) forteller om egne forventninger og erfaringer på de fire forskjellige linjene de har valgt.   

Medier og kommunikasjon

– Jeg valgt Medier og kommunikasjon fordi jeg vil lære mer om hvordan jeg tar perfekte bilder og det å redigere bilder og videoer, forteller Angelica. Hun har en drøm om å bli en youtuber, og må derfor lære seg å redigere videoer.

Angelica forteller videre at hun hadde store forventninger om å lære seg mer om å redigere videoer, ta fine bilder og innstillingene på kamera.

– Alt jeg forventet meg er å finne hos denne linjen, og jeg er superstolt og glad for å gå her fordi jeg lærer alt jeg har lyst til å lære.

– Fordel med denne linjen er at man får lært det man ønsker, slik at man kommer fram til målet sitt. Jeg har ikke opplevd så mange ulemper med linjen, fordi jeg synes alt bare er perfekt. Men det er kanskje litt vanskelig å gjøre ting man ikke er vant til i starten, som å intervjue personer man ikke kjenner eller å være foran kameraet.

Bygg – og anleggsteknikk

Torgrim går selv andreåret på Bygg- og anleggsteknikk, og forteller at han valgte linjen fordi han ønsket å jobbe i praksis og ikke sitte så mye ved pulten i klasserommet. At han har ønsker om å bli arkitekt eller ingeniør gjorde også at han tenkte det var den riktige veien å gå, noe både lærere og foreldrene var enige i.

– Jeg fant ut at tegning var en del av utdanninga, og at mye av det man gjør har sammenheng med det jeg har lyst til å jobbe med. Å komme i klasse med flere som hadde samme interesser var også forfriskende og motiverende, sier Torgrim.

Idrettslinjen

Helene valgte å gå idrettslinjen fordi hun er veldig glad i å trene.

– I tillegg så er det flere idrettsfag, for eksempel ledelse, idrett og samfunn, som er fag jeg interesserer meg for.

Hun hadde ikke så mange forventninger før hun begynte på linjen, men var klar for en skolehverdag som var lagt opp annerledes.

– Det at vi har en treningsøkt fire av fem dager i uken hjelper veldig, og vi får en avkopling fra skolebøkene. Det jeg hadde sett for meg var at det kom til å bli mye trening, men lærerne er veldig fleksible, så om vi trenger en friøkt og har en god grunn, så får man det.

– En fordel med denne linjen er at lærerne er veldig flinke til å legge til rette for idretten man driver med, så om man for eksempel har en kamp på kvelden, så får man ha en rolig økt, legger hun til.

LES OGSÅ: Carl Sebastian (16) og Harald (18) følger idrettsdrømmen

Helse- og oppvekstfag

Gabriel begynte på Helse- og oppvekstfag høsten 2017, og nærmer seg slutten på førsteåret. Han valgte linjen fordi yrkene som følger med vekket interesser hos han.

Videre sier Gabriel at linjen har bydd på mer enn han hadde sett for seg før han begynte. Bare på et halvår har han lært veldig mye han ikke kunne fra før, og som forventet har han lært mye om både psykisk og fysisk helse. Han forteller at han heller aldri hadde sett for seg at han skulle jobbe på sykehjem som utplassering.

Som ved alle andre linjer finnes det også fordeler og ulemper ved helse- og oppvekstlinjen. Gabriel forteller at mange av yrkene man har mulighet til å få etter endt skolegang er svært nyttige og at de ikke er så vanskelige å få etter årene på linjen, noe som begge er fordeler. I tillegg lærer man svært mye på kort tid. Den eneste ulempen mener han er mye hard jobbing.

Elevenes anbefalinger

Angelica anbefaler Medier og kommunikasjon sterkt for dem som ønsker å drive med radio, fotografering, eller video.

– Det er alltid noe å gjøre innen denne linjen, og passer godt for dem som liker å gå ut for å ta bilder eller filme videoer.

Helene er super fornøyd med idrettslinjen

– Jeg er kjempefornøyd med alle lærerne og samholdet på idrett er veldig bra. Man får en skolehverdag hvor man driver med det man liker og lærer mer om det.

– Jeg vil anbefale linjen hvis du liker å jobbe med håndverk. Trenger ikke å være treverk. Man kan jobbe med blekk, stål, rør eller betong hvis det er noe man heller vil gjøre. Lærerne er også hyggelige med mye praktisk erfaring. Man må også ha en arbeidsvilje hvis man vil noe sted, og lyst til å forbedre seg selv, forteller Torgrim om Bygg- og anleggsteknikk.

– Jeg vil anbefale Helse- og oppvekstfag for elever som er godt interessert om kroppen vår og yrkene som følger med studiet, avslutter Gabriel.

LES OGSÅ: Musikklinjen feirer 20 år: – Jeg blir bare mer og mer glad for at jeg valgte å gå der

Kommentarer til denne saken