– Trenger ikke kjøtt for å ha et fullverdig måltid

Rozalia Woznicka (16) og Benjamin Fossum Maloku (16) ble vegetarianere på grunn av dyrevelferd, helse og miljøet.

Rozalia Woznicka (16) og Benjamin Fossum Maloku (16) ble vegetarianere på grunn av dyrevelferd, helse og miljøet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hva spiser man på julaften hvis man er vegetarianer? Puls har funnet svaret hos tre lokale «veggiser».

DEL

PulsNå nærmer det seg jul, og i den forbindelse har Puls tatt kontakt med to vegetarianere og en veganer, som har fortalt om sine kostholds- og livsstilsvalg.

Ragnhild Solli (20) ble vegetarianer i september 2015, men valgte å ta steget videre ved å bli veganer sommeren 2016. Rozalia Woznicka (16) har vært vegetarianer i sju år, og Benjamin Fossum Maloku (16) har vært vegetarianer i snart to år.

Tør ta egne valg

Både Ragnhild, Rozalia og Benjamin hadde flere grunner til å bli enten vegetarianere eller veganere. Felles for dem alle var dyrevelferd, miljø og klima.

– Helt fra starten, som barn, likte jeg aldri kjøtt, men ble på en måte «tvunget» til å spise i hvert fall kylling og fisk. Men jo eldre jeg ble, jo mer turte jeg å stå opp for meg selv og bestemte at jeg ikke ville spise kjøtt i det hele tatt. Pluss jo eldre jeg ble, jo mer skjønte jeg. Dermed valgte jeg å kutte animalske produkter fra kostholdet mitt på grunn av dyr, helsa og planeten, forteller Rozalia.

Lite forståelse

Deres livsstilsvalg har direkte eller indirekte påvirket resten av familien i større eller mindre grad.

– Jeg er den eneste vegetarianeren i familien. Det virker som jeg har påvirket dem en del – ikke bare ved å kutte ut kjøtt i vanlige retter, men også ved å åpne for nye retter og råvarer, forteller Benjamin.

Rozalia påvirket to venner til å bli vegetarianere; vi lærte senere at Benjamin Fossum Maloku var én av dem.

Videre hadde familien til Ragnhild delte meninger om hennes livsstilsvalg.

– Ingen i familien min er veganere. Jeg har en far med laktoseintoleranse, og han er litt mer åpen for å smake på ting. Jeg har en søster som er sauebonde, så der er det et par heftige diskusjoner. Men alt i alt så har jeg ufarliggjort selve begrepet veganisme for dem, forteller Ragnhild.

Julemat: Nøttestek er et populært kjøttfritt alternativ på juletallerkenen. Arkivfoto

Julemat: Nøttestek er et populært kjøttfritt alternativ på juletallerkenen. Arkivfoto

Dessverre blir de ikke alle møtt med respekt og forståelse av venner og familie. Ragnhild forteller at hun ofte blir møtt med nedlatende kommentarer ved familieselskaper. Benjamin ble derimot møtt med en del forståelse.

– Til å begynne med var de noe skeptiske. De trodde nok at det var en fase, men samtidig tror jeg de skjønte ganske fort at dette var noe jeg hadde bestemt meg for. Litt tid tok det jo før de skjønte hvilke matvarer jeg kunne spise og ikke spise, men bare noen uker senere følte jeg de hadde blitt veldig åpne for både vegetarmaten og livsstilen, forteller han.

Snart julemat

Juletiden nærmer seg, og Rozalia snakker om hvor vanskelig det er for vegetarianere å finne gode juleprodukter i nærmiljøet. Det er allikevel nytt og spennende å lage vegetarisk og vegansk mat.

– Det er jo litt annerledes å måtte begynne å lage litt av julematen selv, men så lenge man ikke begynner dagen før med forberedelser, går det helt fint, forteller Benjamin.

Det er ikke vanskelig å få vann i munnen når Ragnhild, Benjamin og Rozalia snakker om hva de har spist tidligere og hva de skal spise til jul i år.

– I fjor så spiste jeg vegisterkaker med vanlig tilbehør. Jeg har nå øvd meg mye mer, men noe så lett, billig og godt skal man lete lenge etter. Så dette har jeg tenkt til å spise i år også, forteller Ragnhild.

– Ingen i familien min er veganere. Jeg har en far med laktoseintoleranse, og han er litt mer åpen for å smake på ting. Jeg har en søster som er sauebonde, så der er det et par heftige diskusjoner.

Ragnhild Solli (20)

Egne tradisjoner

Benjamin har tidligere prøvd vegisterkaker og kjøttfrie medisterkaker, i tillegg til det populære alternativet nøttestek.

Familien til Rozalia er polsk, så for dem er det viktig med tradisjonell julemat. Hun pleier vanligvis å gjøre de typisk polske rettene vegetariske. Blant annet er hun veldig glad i å lage bønnegrype med tomat og bønnekaker, med vanlig tilbehør som poteter og saus.

– Jeg tenkte å gå for gulrothummus og squash med vegansk kjøttdeig, grønnsaker og tomatsaus i år.

Vegansk julefestival

Vegansk Julefestival arrangeres denne helgen, lørdag 26. og søndag 27. november.

Arrangementet er på Chateau Neuf på Majorstuen i Oslo. Bestill billetter i forveien så slipper du kø. Billettsalgsinformasjon finner du på arrangementets Facebook-side. Her får du også informasjon om priser.

Julen er den tiden på året der det blir spist flest tonn animalske produkter. Arrangørene bak Vegansk Julefestival ønsker å vise folk et mer dyrevennlig, miljøvennlig, etisk og sunt alternativ til dette.

Om du ikke er veganer eller vegetarianer er du like velkommen, og denne festivalen er ment som en inspirasjon og til glede. Det vil bli arrangert foredrag, kokkekurs, stands, masse god mat, alkoholservering, og masse mer.

Ta med deg venner og familie innover til Oslo denne helgen på en smaksrik opplevelse! Kanskje du får noen nye ideer til hva du kan servere på julaften uten at det trenger å havne kjøtt på tallerkenen?

LES OGSÅ KOMMENTARENE:

LES TIDLIGERE SAK OM MAT:

Artikkeltags