HPV-vaksine: Endelig kan gutter også få vellykket vaksine

VAKSINE: Nå kan du ta HPV-vaksine, uavhengig av kjønn

VAKSINE: Nå kan du ta HPV-vaksine, uavhengig av kjønn Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I høst kom det en gledelig nyhet til alle guttene i Norge: Nå kan de også vaksineres mot HPV-viruset. – Det er viktig å benytte seg av tilbudet, sier Kristin Molstad Andresen, helsesøster i Ringerike.

DEL

PulsHPV er et ganske vanlig virus som kan smitte både gutter og jenter. Særlig ved seksuell kontakt er det stor smittefare. Det er mange som har viruset minst en gang i løpet av livet uten å merke noe. Mens andre kan få langvarig infeksjon, som i sjeldne tilfeller kan føre til utvikling av kreft.

Endelig penger nok

Vaksinen ble først tilbudt for jenter i 7. klasse skoleåret 2009/2010, grunnet fare for blant annet livmorhalskreft. Nå kan også gutter få, selv om det har vært en lang vei å gå både når det gjelder kunnskap og økonomi. Helsesøster Kristin Molstad Andersen er veldig positiv til de nye endringene.

– Det er en stor kostnad forbundet med å innføre en ny vaksine i programmet. HPV-viruset er den eneste grunnen til livmorhalskreft, og derfor startet man ut med jentene. Nå har man også fått penger og budsjett til å tilby vaksinen til gutter, og det er kjempebra, sier hun.

– Jeg er glad for at guttene nå er inne i programmet. Da vil sjansen for å bli smittet gå drastisk ned. I tillegg vil guttene bli beskyttet noe mot kreft i svelg og munn, anus og pungen. HPV er årsaken til noen av krefttilfellene i disse områdene, forteller Kristin.

Ikke ettervaksinering

Da HPV-vaksinen for gutter først blir tilbudt nå i høst, er det mange som har gått glipp av å få den gratis på skolen. For noen vil det da være naturlig å tenke at andre gutter også skal kunne få muligheten til ettervaksinering, men dette er ikke tilfellet.
– Helsemyndighetene har ikke lagt opp til en ettervaksinering for gutter. De gjorde det for jenter, hvor vi er inne i det siste halve året nå. Det er første gang noe slikt har skjedd. Det vanlige er at vaksiner innføres fra en dato, og de som er født innenfor det får tilbudet. Men det er imidlertid fullt mulig å få tatt vaksinene og koste den selv. Det er det flere som har gjort, sier Kristin.

Vellykket vaksine

Helsesøsteren forteller videre om hvordan vaksinen som ble tilbudt på norske skoler i 2009, har gjort at antall jenter som har fått HPV-infeksjonen, sunket betraktelig. Det er noe man håper på at skal være tilfellet hos gutter, nå som de også får samme mulighet.

– Det vi ser er at hos jenter har HPV-infeksjonene gått ned med 90 prosent hos dem som fikk vaksinen fra innføringen. Det vil si de som er født fra 1997. Vi ser også en flokkimmunitet, det vil si at det er færre som sprer smitten, slik at det også blant uvaksinerte har blitt færre som får infeksjonen.

Lav smittefare

Selv om man får vaksinen, kan man bli smittet av HPV. Sannsynligheten er derimot liten, og hvis man er uheldig og det skjer, vil det antakeligvis ikke være alvorlig.
– Man kan bli smittet at HPV selv om man har tatt vaksinen. Vaksinen beskytter imidlertid mot de to serotypene, 16 og 18, som er årsaken til de fleste krefttilfellene. Man har ikke hittil sett at andre serotyper har «tatt over» den kreftframkallende utviklingen. Dette overvåkes nøye, forteller Kristin.

Viktig å benytte sjansen

Vaksinen er blitt bevist å ha positiv virkning på de jentene som siden skoleåret 2009/2010 har tatt den. Derfor oppfordrer helsesøster både foreldre og barna til å benytte seg av det gode tilbudet som nå er for alle 7.-klassene ved norske skoler.

– Jeg tenker at vi får være med på en historisk hendelse nå – første vaksine som beskytter mot kreft. Det er dette helsemyndighetene i verden jobber intenst med for flere sykdommer. Vi vet at å forebygge er langt mer effektivt og mindre smertefullt, skadelig og kostnadskrevende enn behandling. Og vaksiner virker som kjent forebyggende. Derfor ønsker man at HPV vaksinen skal settes i forkant av seksuell debut.

Samme rettigheter

Hedda Sørensen Stene (17) tar selv HPV-vaksinen nå, altså etter den ble tilbudt i 7. klasse. Denne kan hun få gratis, da det fortsatt er tilbud om ettervaksinering for jenter. Hun synes det er fint at gutter nå også kan få den samme vaksinen kostnadsfritt, på lik linje som jenter.

– Jeg syntes det er bra at gutter også får gratis HPV-sprøyte likt som jenter gjør. Gutter og jenter har jo samme rettigheter, så hvorfor skulle ikke de også fått det.

VAKSINERT: Hedda Sørensen Stene (17) har tatt HPV-vaksinen.

VAKSINERT: Hedda Sørensen Stene (17) har tatt HPV-vaksinen. Foto:


 

Artikkeltags