Natalia (19) er skeptisk til vaksiner. – Setter andre i fare, mener Elsa (18)

Puls har snakket med Elsa Malaeva (18), som mener vaksiner er viktig for en god helse, og vaksineskeptiker Natalia Zmij (19).

Puls har snakket med Elsa Malaeva (18), som mener vaksiner er viktig for en god helse, og vaksineskeptiker Natalia Zmij (19). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ja eller nei takk til vaksine? Puls snakker med Elsa Malaeva og Natalia Zmij, som har ulike svar på dette spørsmålet.

DEL

PulsI den siste tiden har det vært en del snakk om vaksiner, blant annet etter at det ble oppdaget at en kvinne i Ringerike har blitt smittet av meslinger, en svært smittsom sykdom.

De fleste ungdommer i dag er opptatt av å følge vaksinasjonsprogrammet og ta de vaksinene som er anbefalt av helsedirektoratet og folkehelseinstituttet. Men det er noen skeptikere, som ikke er helt overbevist.

Vi har snakket med Elsa Malaeva (18) som mener vaksiner er viktig for en god helse, og vaksineskeptiker Natalia Zmij (19).

– Jeg tror risikoen for alvorlige bivirkninger og dødsfall som følge av vaksinen, er flere ganger høyere enn å ikke ta den, sier Natalia.

Se hva helsesøster svarer lenger ned i artikkelen.

Viktig forebyggende tiltak

Elsa mener det er en selvfølge å ta vaksiner mot farlige sykdommer, og mener alle burde vaksinere seg for å få god «flokkimmunitet».

– Det er utrolig viktig, fordi de redder liv og gir deg immunitet mot alvorlige sykdommer som Hepatitt B. Når du er vaksinert, beskytter du både deg selv og de rundt deg. Det er spesielt viktig for dem som ikke kan bli vaksinert eller som er ekstra sårbare, sier Elsa.

Natalia mener det er bra at helsevesenet og myndighetene er opptatt av forebygging av sykdommer, men har ikke latt seg overbevise av ekspertene.

– Formålet med vaksinering er bra. Det er et viktig forebyggende tiltak som reduserer sjansene for å få visse typer sykdommer. Jeg tror likevel at risikoen for alvorlige bivirkninger og dødsfall som følge av vaksinen, er flere ganger høyere enn å ikke ta den. Det er også viktig å påpeke at vaksiner er langt ifra naturlige og inneholder stoffer som vi vet veldig lite om, mener Natalia.

Vaksineskeptikere

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen unge i dag er kritiske til noe såpass viktig som vaksinasjon. Elsa stiller seg uforstående til hvordan noen er redd for vaksiner.

– Det er det absolutt ikke noen grunn til. Det er tusenvis av resultater som viser den positive effekten vaksiner har; vaksiner har reddet millioner av liv – og det er et faktum. Dessuten, hvorfor ville staten ellers ha brukt millioner av penger på vaksiner hvis de ikke fungerte?

Natalia forsvarer sine meninger og legger vekt på at hun ikke er helt trygg på innholdet eller bivirkningene. Hun er også opptatt av å ha et sunt forhold til mat og trening for å unngå sykdom.

– Åpen for andre muligheter

– For det første får vi veldig lite informasjon om ingrediensene til vaksinene og deres bivirkninger. For det andre tjener myndighetene mange ganger mer på å behandle en sykdom enn på å forebygge den. For det tredje er det viktig å leve en sunn livsstil, istedenfor for å bare ta vaksiner og medisiner for å beskytte seg eller helbrede en sykdom. Med riktig næring, rent vann, god hygiene, daglig mosjon, nok søvn og alt det gode som styrker immunforsvaret, vil kroppen klare å beskytte seg selv mot de fleste sykdommene. Det er derfor viktig å være åpen for andre muligheter som er sunnere og sikrere for kroppen vår og samfunnet, mener Natalia.

– Personlig føler jeg det er egoistisk. Du setter de menneskene som ikke kan bli vaksinert og de mest sårbare i fare. Så lenge vi har disse sykdommene som meslinger, Hepatitt B og tuberkulose i verden, er det viktig å være vaksinert, svarer Elsa.

Helsesøster: – Vaksiner forebygger død

Helsesøster i Ringerike, Kristin Molstad Andresen, sier vaksiner er en måte å forebygge alvorlig sykdommer og død på.

Hun påpeker at hypoteser som at MMR-vaksinen kan føre til autisme, har blitt grundig tilbakevist.

– Det er hevet over tvil at vaksiner beskytter mot alvorlige sykdommer, og at risikoen en løper ved å unnlate å ta dem, er langt høyere enn mulige bivirkninger fra vaksinen, sier hun.

LES OGSÅ: – Å sprøyte inn ukjente giftstoffer i kroppen din kan for noen virke rart, meningsløst og skummelt

Det som er minst like viktig, er at man oppnår en vaksinedekning på 95-97%, så sykdommen det vaksineres mot holdes i sjakk. Går prosenten ned, vil det føre til sykdomsutbrudd.

Helsesøster Kristin M. Andresen abefaler at man vaksinerer seg.

Helsesøster Kristin M. Andresen abefaler at man vaksinerer seg. Foto:

Under anbefalt dekning

– I Ringerike ligger vi godt under anbefalt vaksinedekning hos 16 åringer. Derfor ønsker vi å rette søkelyset på betydningen av å la seg vaksinere, sier Andresen.

Andresen opplyser at vaksiner har reddet oss fra sykdommer som tidligere tok millioner av menneskeliv. De beskytter på tre nivåer; individet, din neste og samfunnet. Det betyr at ved å ta en vaksine så beskytter du ikke bare deg selv, men også resten av samfunnet.

Så selv om du har sprøyteskrekk eller får en hoven arm, er konsekvensene av å ikke ta en vaksine verre.

Immunitet

De aller fleste av oss har tatt en vaksine minst en gang i løpet av livet. Har man ikke tatt Hepatitt A-vaksinen før man skulle til utlandet, eller HPV-vaksinen, så har man mest sannsynlig tatt MMR-vaksinen som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

Etter dette har man kanskje opplevd svake bivirkninger som ømhet, lett hevelse, kvalme og kanskje feber. Dette er helt vanlige og ufarlige bivirkninger av vaksiner. Men noen av oss har kanskje hørt at det kan være farligere bivirkninger, og dermed lurt på om risikoen ved det å ta vaksiner veier opp for farligheten med sykdommene den beskytter oss mot.

Vaksiner fungerer sånn at kroppen blir utsatt for en død eller svekket versjon av en farligere sykdom, så den kan lage antistoffer mot sykdommen og dermed bryte den ned på et tidligere stadiet enn om man skulle bli smittet. Altså; kroppen utvikler immunitet mot en sykdom uten å gjennomgå farene sykdommen medbringer.

Folkehelseinstituttet om vaksinasjon

  • Det finnes infeksjoner som kan forårsake alvorlige skader og i verste fall død hos den som smittes. Hensikten med vaksinasjon er å oppnå beskyttelse mot sykdom uten risikoen det innebærer å gjennomgå sykdom.
  • De fleste personer får liten eller ingen reaksjon etter vaksinering.
  • Meslinger er den alvorligste av barnesykdommene. Den påvirker infeksjonsforsvaret, og gir stor risiko for ettersykdommer som otitt, diaré, bronkitt og pneumoni.
  • Den viktigste grunnen til å vaksinere er imidlertid de alvorligste komplikasjonene: dødsfall og varig hjerneskade.
  • På verdensbasis er hepatitt B et stort helseproblem, og Verdens helseorganisasjon har oppfordret alle land til å tilby vaksinen i sine barnevaksinasjonsprogram.
  • De fleste vaksinene gjør mer enn å beskytte den som er vaksinert. Mennesker i nærmiljøet til den vaksinerte blir mindre utsatt for smittestoffet når det er færre mennesker som kan smittes. Det kalles flokkbeskyttelse.
  • Ingen av de vaksinene som har markedsføringstillatelse i Norge inneholder kvikksølvholdig konserveringsmiddel.
  • Adjuvans er et stoff som tilsettes vaksiner for å gjøre dem mer effektive.
  • Adjuvans stimulerer det medfødte immunforsvaret og øker både styrke og varighet av den spesifikke immunresponsen til vaksineantigener.
  • De mest brukte adjuvans er aluminiumsalter (aluminiumfosfat eller aluminiumhydroksid). De gir lite bivirkninger, og har inntil nylig vært enerådende adjuvans i vaksiner til humant bruk.

Kilde: Folkehelseinstituttet.no

Artikkeltags