Rine Langslet fikk ideen om å dra på utveksling gjennom skole og venner.

- Skolen har et møte hver høst og jeg ble introdusert ordentlig til det å dra på utveksling der, forteller Rine.

Glad i å reise

- Det var noe helt annerledes og jeg har alltid vært glad i å reise. Jeg ville se mer av verden.

Rine valgte å dra med utvekslingsorganisasjonen Speak i august 2012.

- De virket profesjonelle, og det var vel intervjuet med dem jeg fikk mest ut av i forhold til andre utvekslingsorganisasjoner.

Den amerikanske organisasjonen de samarbeidet med mistet lisensen like før hun skulle dra.

- Jeg fikk en ny amerikansk organisasjon, men skulle fortsatt ha den familien som hadde blitt valgt ut av den gamle, sier Rine.

Ønsket en barnefamilie

Rine fikk allerede vite om familien sin i mars, og utvekslet brev og e-mailer med dem før hun dro i august.

- Jeg ønsket meg en familie med barn eller andre utvekslingsstudenter, men endte opp hos et 70 år gammelt ektepar. De virket først veldig hyggelige, men jeg merket da jeg kom dit at det var en del som skurret rundt dem, forteller Rine. Familien hun kom til hadde nesten ingen kontakt med de andre familiemedlemmene rundt seg.

- Ekteparet hadde barn fra andre ekteskap, men de hadde ingen kontakt med dem, sier Rine.

- De drakk ganske mye alkohol og tok en del medikamenter, noe jeg synes var ubehagelig. En gang sovnet til og med vertsmoren min bak rattet da vi kjørte!

Fint sted

Rine kom til Seattle i Washington State.

Hun hadde ikke selv valgt dette stedet, men var veldig fornøyd.

- Jeg kom til et veldig bra sted, det var litt mer liberalt enn i de sørlige statene. I forhold til skole var det nesten som å bo i Hønefoss. Vi lå utenfor en større by og jeg gikk på den «bra» skolen. Det var godt å vite at skolen hadde en bra standard så jeg visste at jeg fikk god undervisning, forteller Rine.

Hun synes det var mye bedre å være på skolen og fritidsaktiviteter enn å være hjemme.

Byttet familie

Rine fikk til slutt skiftet vertsfamilie etter å måtte krangle med organisasjonen som mente hun ikke trengte det.

- Jeg byttet etter hvert familie da jeg slet en del med familien jeg først hadde. Det at blant annet vertsmoren min sovnet bak rattet gjorde det ekstra viktig for meg. Hun var veldig ustabil, det var mye krangling og lyving, sier Rine.

- Den familien jeg kom til hadde veldig snille foreldre. De hadde en datter som var like gammel som meg og en sønn som var litt yngre. Datteren og jeg fungerte veldig dårlig sammen. Det ble en konstant dårlig hjemmesituasjon noe som gjorde at jeg fikk veldig hjemlengsel.

Fordommer

- Jeg angrer på at jeg dro hjem, sier Rine.

- Jeg føler at folk synes jeg er pysete, men jeg tenkte på å dra hjem lenge før jeg faktisk dro. Jeg sjekket blant annet med skolen hjemme at jeg kunne gå der.

Rine går studiespesialiserende ved Ringerike videregående skole og mener at fagene hennes har gått helt greit selv om hun hoppet inn litt uti året.

- Jeg klarte heldigvis å hente meg inn igjen helt greit, forteller Rine.

- Selv om det var veldig kjipt å måtte dra hjem, føltes det veldig riktig der og da. Men jeg savner mange, spesielt de siste vertsforeldrene jeg hadde.

Skuffende

19-åringen skulle ønske hun kunne ha blitt i USA.

Hun har tenkt mye over det og lurer noen ganger på om hun ga opp for lett.

- Det var et nederlag å måtte dra hjem. Det var ikke sånn jeg hadde sett for meg at det skulle bli, man tror liksom ikke at det kan skje med deg, sier Rine, som til sammen var borte i fire måneder.

- Det er umulig for andre å sette seg inn i situasjonen, og alle opplevelser ved utveksling er forskjellige. Det er umulig å sammenligne dem. Det eneste jeg kan gjøre er å svelge stoltheten og se på det som en erfaring. Jeg ble mye mer selvstendig av å være der borte.

Det er veldig krevende å være utvekslingsstudent, ifølge Rine.

- Det krevde mer enn jeg hadde sett for meg, jeg hadde aldri trodd det skulle bli så vanskelig, forklarer Rine.

- Jeg ble godt forberedt av Speak, men det er noe helt annet å faktisk være der selv. Man får et ekstremt kultursjokk og jeg måtte krangle ekstra mye med kontaktpersonen i USA for å få hjelp.

Anbefaler utveksling

Til tross for alt anbefaler Rine andre til å dra på utveksling.

- Med hensyn til min erfaring ville jeg nok ha ventet med å dra på utveksling til etter videregående. Da slipper man vertsfamilie og man kan velge selv hvor man vil dra. Man er kanskje litt mer voksen, og etter min utvekslingstur merket jeg hvor mye bosituasjonen hadde å si, sier Rine.

- De som har hatt en god opplevelse på utveksling i løpet av videregående vil nok anbefale å dra allerede da, men man vet jo aldri hva man vil oppleve.

Familier godkjennes

Speak Education opplyser at det er en samarbeidspartner som - ut i fra amerikanske krav - godkjenner vertsfamilier til utvekslingselever.

Vi tok kontakt med selskapet Rine Langset reiste til USA med. Vi forteller at hun opplevde å komme til et ektepar i 70-årene, som hun hevder både drakk mye og misbrukte medikamenter.

- Hva slags kvalitetssjekk har Speak Education på vertsfamilier?

- Det er våre samarbeidspartnere i USA som godkjenner vertsfamiliene. Dette gjøres ut ifra krav som er satt av amerikanske myndigheter, opplyser Kjersti Nesse i Speak Education.

- Er det vanlig at folk i 70-årene er vertsfamilier for ungdom?

- Vertsfamiliene i USA kan være like forskjellige som familier her hjemme; med og uten barn, enslige og så videre. Det er ingen regel som sier at et par i 70-årene ikke kan være vertsfamilie, så sant de anses som egnet.

Ifølge Nesse blir familiene sjekket og intervjuet:

- Familiene må fylle ut en søknad og oppgi referanser. Bakgrunnen sjekkes og de blir intervjuet hjemme hos seg selv. Jeg kjenner ikke til eleven dere har intervjuet og kan derfor ikke gi noen kommentarer vedrørende hennes vertsfamilie.