Studier i utlandet: – Åpner dørene til nye opplevelser

Rådgiver ved Ringerike videregående skole, Janne Egeberg, og Iselin Haugen.

Rådgiver ved Ringerike videregående skole, Janne Egeberg, og Iselin Haugen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Å studere i utlandet har blitt stadig mer populært blant unge.

DEL

PulsRådgiver ved Ringerike videregående skole, Janne Egeberg, forteller at prosessen ved å søke på studier i utlandet krever mye vilje.

– Det er viktig at eleven undersøker mye på egen hånd for å finne ut av hva man vil, og at man ikke tar et ubevisst valg.

Det er selvfølgelig mye hjelp å få, og ikke bare av rådgiveren på skolen din. Det finnes informasjonstjenester som blant annet ANSA, som kan hjelpe deg med spørsmål og utførelsen av søkeprosessen og å velge ut skoler.

– De fleste land utenfor Norge har rullerende opptak, men det begynner som oftest tidligere enn i Norge. Derfor er det viktig å være tidlig ute, sier Egeberg.

LES OGSÅ: – Dette er mer enn bare en skole, det er en livsstil

Skal gå på skole i USA

Iselin Haugen (18) er en av dem som skal til USA for å gå på skole. Nærmere bestemt Wesleyan College i Georgia, som er en skole kun for jenter.

– Jeg føler at det er en mulighet for å oppleve noe nytt og annet, og så er det jo spennende også, smiler Haugen.

Selv valgte hun å ta i bruk Rotary, en gruppe som fungerer på en litt annen måte enn ANSA – de har hjulpet Haugen med å finne en passende skole, og hun har mottatt et stipend som vil dekke alle kostnadene som omfatter skolepenger, bosted og mat.

Hit skal Iselin Haugen (18) reise for å gå på skole.

Hit skal Iselin Haugen (18) reise for å gå på skole. Foto:

Haugen tipser alle andre som skal søke, om å begynne søknadsprosessen tidlig, og å sørge for å fullføre eventuelle engelsktester som TOEFL og SATs så fort som mulig.

– Når jeg skulle ta TOEFL-testen, var jeg for sent ute i påmeldingen, og måtte reise til Göteborg for å ta testen, forteller Iselin og ler.

La tvilen komme til gode

Vi har også kommet i kontakt med Celia Briseid (27), som ble ferdig med sin skolegang på University of Roehampton i England for ett år siden. Hun har varme tanker å komme med rundt det å studere i utlandet, og anbefaler det sterkt.

Jeg føler at det er en mulighet for å oppleve noe nytt og annet

Iselin Haugen (18)

– Opplevelsene og erfaringene man får med seg er helt uvurderlige. De tre siste årene har gjort meg til den jeg er i dag, jeg har opplevd så mye spennende, forteller hun.

Hun var 24 år da hun søkte på universitetet og fikk hjelp av Across the Pond, med spesialitet på studier i Storbritannia.

– Jeg opplevde ikke søkeprosessen som spesielt vanskelig, for jeg fikk god hjelp og svar på alle spørsmål jeg hadde.

I dag jobber hun på det samme universitetet s

Celia Briseid er fornøyd med valg av studiested. Åpenbart.

Celia Briseid er fornøyd med valg av studiested. Åpenbart. Foto:

om hun selv studerte ved, men skal tilbake på skolebenken til høsten for å ta en mastergrad.

– Hvis du tenker på å studere i utlandet, bør du absolutt la tvilen komme det til gode og gjøre det! Mulighetene du får er store og mange, sier Briseid.

Mange velger å ta et friår før videre studier, og slik er det også med studier i utlandet.

– Til tross for at det kalles friår, vet jeg ikke om en eneste person som ikke jobber, tar opp fag eller forbereder seg på starten av studietiden, sier rådgiver Egeberg avslutningsvis.

LES OGSÅ:

Slik kan du søke på studier i utlandet

Det finnes mange forskjellige alternativer når man skal få hjelp til å søke til universiteter utenfor Norge. Her er noen muligheter.

ANSA er et av informasjonssentrene som gir deg gratis veiledning ved søknaden og andre spørsmål du har.

Gjennom ANSA kan du få hjelp-til-selvhjelp innen studiemuligheter, hva du kan studere og hvor du kan studere. De vil bistå deg med informasjon om søknadsprosessen, opptakskrav, opptakstester, språktester og finansiering.

LES OGSÅ: Drømmeåret på fransk skole

Hjelper 10.000 i året

– Vi ser en at svært mange søker økonomifag når det kommer til

Det finnes masse informasjon tilgjengelig dersom du har lyst til å ta et studieår i utlandet.

Det finnes masse informasjon tilgjengelig dersom du har lyst til å ta et studieår i utlandet. Foto:

utenlandsstudier, i tillegg til medisin og psykologi, og fag med naturlig internasjonalt tilsnitt, som politikk og internasjonale relasjoner, forteller Øystein Holm-Haagensen, politisk rådgiver og kommunikasjonsrådgiver i ANSA.

Informasjonssenteret har stor trafikk av studenter og elever, og hjelper omtrent 10.000 personer hvert år.

– Vi anbefaler alle å studere i utlandet, for ikke bare lærer man faget man studerer, men man blir kjent med en annen kultur og kan forstå hvordan Norge fungerer i et større perspektiv. Hva gjelder det faglige sitter eleven igjen med en dobbel kompetanse, mener Holm-Haagensen.

Når det kommer til elever som tenker å søke på studier i utlandet, forteller ANSA at det er bedre å fokusere på hva man vil studere enn nødvendigvis hvor man vil studere.

LES OGSÅ: – Nå mangler jeg bare snøen

Krav for pengestøtte

– Lånekassen støtter vanligvis studenter med basisstøtte, skolepengestøtte og reisestøtte, og pengesummen avhenger av hvor man studerer, forteller førstekonsulent Lars Erik Skarholm i Lånekassen.

Pengene blir delt ut som lån, der deler blir omgjort til stipend ved fullført skolegang. Enkelte skoler og informasjonstjenester kan også gi ut stipend. For å få støtte til utdanning i utlandet må man være tatt opp som fulltidsstudent i en godkjent utdanning, bo på lærestedet og følge undervisningen. Man kan få støtte til utdanning i til sammen åtte år etter videregående skole.

Søk om støtte fra Lånekassen så tidlig som mulig.

Lars Erik Skarholm, førstekonsulent i Lånekassen

Økonomien kan bli en utfordring for noen til tross for disse støttene, og Lånekassen forteller at såframt lovverket i studielandet tillater det, kan studenter ha en deltidsjobb ved siden av studiene.

Man må likevel passe på hvor mye man tjener, siden utdanningsstipendet er behovsprøvd mot inntekt, altså blir det ikke full omgjøring fra lån til stipend hvis du overskrider grensen for inntekt og formue.

Lånekassens tips til elever som planlegger å studere utenfor Norge er å starte planleggingen av oppholdet i utlandet tidlig, og forsikre seg om at utdanningen holder god kvalitet.

– Søk om støtte fra Lånekassen så tidlig som mulig, oppfordrer Skarholm.

LES OGSÅ: Yrkesvalg var lettere før

Artikkeltags