– Viktig for unge å ta bevisste valg

Jens Erik Dahl fra oppfølgingstjenesten, veileder ungdom som ikke går på skole, mellom 16 -21 år. Caroline Wefring Smith er nettverksrådgiver, og arbeider med utdanningsnivåene fra 8. til 13. årstrinn.

Jens Erik Dahl fra oppfølgingstjenesten, veileder ungdom som ikke går på skole, mellom 16 -21 år. Caroline Wefring Smith er nettverksrådgiver, og arbeider med utdanningsnivåene fra 8. til 13. årstrinn. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ringerike Karrieresenter veileder om utdanning, opplæring og arbeid, også for unge.

DEL

Som ungdom er det mange valg som må tas, og trenger du veiledning innenfor utdanning, valgkompetanse eller karrierevalg kan du komme til Karrieresenteret.

– For ungdom som er tilknyttet skole får de hjelp av rådgivningstjenesten ved skolen. Ungdom som derimot ikke er tilknyttet skole, kan komme hit, opplyser nettverksrådgiver Caroline Wefring Smith.

Karrieresenteret har et tett samarbeid med rådgivere ved skolene i både Ringerike og Hole. Dette gjelder både ungdomsskolene og videregående skolene.

– Vi fungerer på samme måte som rådgivere på skolene, men er da et tilbud til de som ikke har tilgang på veiledere.

Ungdommer som kommer til karrieresenteret, og som har tilknytning til en skole, vil bli henvist til rådgiver ved skolen.

– Hvis de ikke er tilknyttet en skole, får de hjelp her, sier Smith.

LES OGSÅ: Vår jobbtrygghet ligger i endring (Pluss)

Hva er karriereveiledning?

Ringerike Karrieresenter har som utgangspunkt å tilby informasjon og veiledning om utdanning, opplæring og arbeid, og til å håndtere egen karriere.

Karriereveiledning viser til tjenester og aktiviteter som skal hjelpe personer, uavhengig av alder og tidspunkt i livet, til å ta bevisste valg.

– Vi samarbeider med den enkelte, kartlegger deres situasjon og avklarer hva vi kan bistå med, forteller Smith.

– Karriereveiledning er basert på at du vet svarene selv, men gjennom gode spørsmål og refleksjon får du hjelp til å finne svarene og å gjøre de valgene du trenger å ta. I veiledningen vil vi kunne bistå med å finne svarene, slik at du kan gjøre de riktige valgene knyttet til din framtidige karriere, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Mat, film, bil eller musikk?

Viktig med bevisste valg

Smith påpeker at det er viktig at ungdom forstår alle valgene de tar.

– Det er mange valgprosesser i livet, og det er utrolig viktig at unge tar bevisste valg, og ser konsekvensen av valgene de tar, forteller Smith.

Hun presiserer at det er viktig for unge å ha mye støtte, med tanke på valgene som tas.

– Det er mange veier til målet, og så lenge du har en mål og mening får du svar på det du lurer på. «Det bare ble sånn» fungerer ikke, sier hun.

LES OGSÅ: Valgte å droppe ut av videregående skole

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken