Ine Mosengen Nesset (17) er en del av 01-kullet og har akkurat sendt inn egenerklæringen som kreves for å bli vurdert. Hun håper hun komme inn.

Joachim Johansen (18) er ferdig på videregående og skal inn i førstegangstjenesten i januar 2019.

Utfordrende

– Jeg søkte spesialtjeneste som fallskjermjeger, men da hadde jeg betennelse i kneet og kom ikke inn. Det virker som den mest utfordrende tjenesten. Jeg er ganske spenningssøkende, så jeg ville se hvordan det var, eller prøve meg i hvert fall, forteller Joachim.

Ine derimot har ikke kommet så langt i prosessen, og er helt i startfasen. Om hun kommer videre, vil hun få vite i løpet av tiden på videregående.

– Jeg har mest lyst til å teste meg selv fysisk og psykisk, også gir det mange muligheter i ettertid, mener Ine.

Utdanning

– Jeg har visst ganske lenge at jeg vil inn i Forsvaret. Helt siden jeg var liten, forteller Joachim.

Han skal veldig snart inn i førstegangstjenesten, og har mange tanker om hva han vil.

– Planen er å utdanne meg der. I førstegangstjenesten ser jeg fort om jeg trives og virkelig har lyst til det, sier han.

Han har hørt at militær utdanning er attraktivt i det sivile. I tillegg er fordelen med militær utdanning at man slipper å ta opp studielån, da utdanningen er gratis og du har et sted å bo.

Når man utdanner seg i militæret har man pliktår hvor man må jobbe i Forsvaret etter endt utdanning. Som regel er pliktårene like mange år som utdanningen.

Forberedelser

Joachim var på sesjon høsten 2017 og fikk da vite at han skulle inn i førstegangstjenesten. Frem mot sesjon trente han for å vedlikeholde formen, siden han visste at han greide kravene. Nå som det er rett før han skal inn trener han mye, slik at han kan prestere bra i tjenesten.

– Jeg har ikke noe erfaring enda, men hvis folk er som meg og synes det virker spennende, så er det verdt på prøve seg. Man skjønner allerede på sesjon om det er noe for deg, for der presser de deg, forteller han.

Ine forteller at hvis hun kommer videre og blir kaldt inn til sesjon, så skal hun trene for å komme i litt bedre form. I tillegg har hun et tips til de som er usikre:

– Hvis man føler seg usikker, så vet jeg ikke helt om man burde satse på det. Det er ganske hardt, så man må vite om man vil eller ikke. Har man litt lyst synes jeg at man skal prøve, sier Ine.