Ungdom har fått en stemme

Fylkesordføreren lyttet til ungdommene fra Ringerike. Fra venstre: Siri Lien (15), Oda Lien (18), fylkespolitiker Helge Stiksrud (V), fylkesordfører Morten Eriksrød (H), Hanne Kvamme (17) og Ragnhild Frøhaug (18).

Fylkesordføreren lyttet til ungdommene fra Ringerike. Fra venstre: Siri Lien (15), Oda Lien (18), fylkespolitiker Helge Stiksrud (V), fylkesordfører Morten Eriksrød (H), Hanne Kvamme (17) og Ragnhild Frøhaug (18). Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

- Det er helt fantastisk at det kommer politikere som vil høre på oss fordi det er viktig at ungdom får en stemme i fylkeshuset.

DEL

Dette sier Oda Lien (18) etter at første Buskerud Ungdommens fylkesting (BUFT) ble gjennomført i fylkeshuset i Drammen 13. mai.

Selv er hun med i et arbeidsutvalg som heter Buskerud ungdomsgruppe (BUG), og som jobbet med å starte et regionalt ungdomsråd.

- Denne arbeidsgruppa heter Buskerud ungdomsgruppe (BUG), og fungerer i dag som en ressursgruppe for BUFT, opplyser Oda Lien.

Tror på innflytelse

BUFT består av 21 ungdommer - en fra hver kommune i Buskerud.

Ragnhild Frøhaug og Hanne Kvamme representerte Hole på det første tinget. Ringerike sendte ingen, men har Siri Lien i BUFT-styret.

- Jeg mener det er utrolig viktig å ta hensyn til ungdommen når det kommer til politiske avgjørelser, sier Hanne Kvamme.

Hun tror det kan være lett for voksne å tro ungdom vil ha ting på en bestemt måte eller tror de vet hva ungdommen ville ha sagt i en sak.

- Faktum er at selv om «de voksne» ofte tror de vet hva ungdommen tenker og de handler etter beste mening, så er det ikke alltid vi er enige, fastslår Kvamme.

Derfor synes hun det er bra med en kanal hvor de unge kan si sin sak, komme med egne forslag og fremme egne synspunkter.

- BUFT er et seriøst organ, hvor avgjørende deres meninger er, varierer fra sted til sted. Men uansett syns jeg det er en god måte å få ungdom til å engasjere seg i saker som opptar dem.

- Tror du ungdommen får en reell påvirkningskraft?

- Jeg håper og tror fylkespolitikerne vil høre våres mening og la oss være med i avgjørelser som påvirker oss.

- Hvilke saker er du mest opptatt av?

- Skolehelsetjenester og helse-norge, å fremme tiltak for aktiv skolehverdag slik at barn lærer tidlig om fordelene ved fysisk aktivitet og fremming av helsenøkler for barn og unge er noen av sakene jeg er opptatt av, avslutter Hanne Kvamme.

Engasjert ungdom

Fylkesordfører Morten Eriksrød (H) var imponert under første BUFT.

- Det var veldig flott å se så mange engasjerte ungdommer diskutere politiske saker, sier Eriksrød.

- Ungdommens fylkesting skal spesielt styrke deomkratiforståelsen hos ungdom, gi ungdom trening i å delta i politiske prosesser og gi fylkeskommunen viktige innspill fra ungdom i fylket, sier fylkesordføreren.

- Det er veldig viktig at demokratiet utvikler seg, og at ungdom får opplæring i demokrati. Da handler det om deltakelse og mangfold, legger Helge Stiksrud (V) fra Ringerike til.

Artikkeltags