Gå til sidens hovedinnhold

Slik er det gode internatlivet på Tyrifjord

Artikkelen er over 4 år gammel

Elever fra hele landet bor på internatet til Tyrifjord videregående skole. Hvordan er det egentlig å bo så tett på medelevene?

Puls

Langs strandlinjen til landets femte største innsjø, Tyrifjorden, ligger Tyrifjord videregående skole, en kristen internatskole eid av Adventistkirken i Norge. Mange av elevene velger å bo på internat.

Puls har snakket med to elever som om hvordan det er å gå på en kristen privatskole, og «måtte» være der døgnet rundt.

En ny, selvstendig start

Halvar Pettersen (18) kommer fra Stavanger, og valgte å begynne på internatskolen for å få en ny start fra livet hjemme og folkene der.

Han fikk høre om skolen fordi andre i familien har gått der tidligere, og siden han bodde så langt unna måtte han selvfølgelig bo på internatet.

– Påvirkningen internatet har er at man lærer seg å bo alene, vaske egne klær og ta hånd om egen økonomi. Man blir mer voksen og kan ta vare på seg selv. Noe av det negative er at internettet stenger klokka 24.00 og at det ikke funker med gaming, forteller han.

Ligger usentralt

Kirvil Næss (18) begynte på Tyrifjord fordi hun ville gå studiespesialiserende og skolen hørtes interessant ut.

Hun er fra Haugsbygd, men valgte å bo på internatet fordi hun ikke ville stå opp i fem-sekstiden. På internatet kan hun stå opp ti minutter før timen om hun vil.

Kirvil mener at en av ulempene er at det er litt vanskelig å komme seg til butikken på grunn av få busser, så det må planlegges nøye om du skal en tur inn til Vik eller Hønefoss.

– Hva er det beste ved å gå på Tyrifjord?

– Elevene oppmuntrer hverandre til å gjøre sitt beste på skolen, og lærerne gir god oppfølging. I tillegg er det en flott beliggenhet med strandlinje rett ved og en stor skog med fine turløyper perfekt for løpeturer, forteller Kirvil.

Annerledes matvaner

Bor du på internatet lever du i et kristent miljø, og all maten som lages er vegetarkost. Du blir ikke servert kjøtt, men du kan kjøpe det selv om du ønsker.

Halvar er ikke så veldig fornøyd med akkurat den biten.

– Det at maten er vegetarkost er et minus med å bo her, forteller han.

– På en annen side er det kanskje en bra ting at det bare er vegetarmat, for hvis kjøttet er dårlig, så kan det ende i sykdom, nevner Halvar.

Kirvil mener at vegetarmaten er ganske bra fordi de får i seg nok proteiner, i tillegg til at det smaker ganske godt.

I begynnelsen var hun glad for å komme hjem til en burger, men nå er hun mer vant til det. Det hun virkelig savner på skolen er fisk og pepperoni på pizzaen.

Hun tar seg overraskende ofte i å styre unna kjøtt nå, kanskje Tyrifjord har en positiv påvirkning i forhold til matvaner? undrer Kirvil.

Sosial fritid

Både Kirvil og Halvar er enige om at internatlivet er veldig sosialt.

På fritiden har de sportslige tilbud som volleyball, fotball og innebandy. I tillegg har de et skolekor som mange er med i.

– Det er mye sosialt som skjer på fritiden. Når vi bor så tett på hverandre blir vi nesten som en gigantisk søskenflokk, hvor man både krangler og finner på hyggelige ting sammen. Det må ikke være noe stort, det er minst like koselig å ha noen å se på Netflix sammen med, forteller Kirvil.

Halvar synes det er veldig sosialt å bo på skolen. Han forteller at man kommer tett på folk og knytter bånd man kan ha resten av livet.

– Jeg syntes Tyrifjord virket som en veldig god skole, med fokus på læring og godt miljø, informerer hun også.

Ifølge ungdommene er detmange forskjellige mennesker på Tyrifjord med ulike livssyn og bakgrunnshistorier.

– Jeg er veldig glad for at vi er så ulike. Man lærer mye mer om andre ved å faktisk snakke og bli kjent med hverandre. Jeg står på mine egne verdier og meninger, men jeg føler jeg vokser som person når jeg forstår flere av dem rundt meg, forteller Kirvil.

Tyrifjord er en kristen internatskole, men elevene er som alle andre skoleelever.

– Personlig er jeg ikke kristen, men det blir respektert. Ingen av oss må være med på religiøse aktiviteter dersom vi ikke har lyst, sier hun med et smil.

– Dessuten synes jeg ikke at man har vondt av å se verden fra noen andres synspunkt en gang iblant.

LES OGSÅ: Forlot Amerika for å tilbringe et år på internatskole i Hole

Tyrifjord videregående skole (TVS)

Skolen åpnet første gang i 1958, og har et fokus på kristen utdanning.

Elever kan velge mellom studiespesialerende eller et yrkesfaglig studieprogram.

TVS er en privatskole. Styrkår Dramstad er rektor.-

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.