Stine (19): – Plutselig hadde jeg bestilt billetter, så reiste jeg alene til Himalaya

KJENTE INGEN: Stine Rindal (19) kjente ingen av dem hun gikk på tur sammen med.

KJENTE INGEN: Stine Rindal (19) kjente ingen av dem hun gikk på tur sammen med. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I høst reiste Stine Rindal (19) helt alene til Nepal for å gå tur i fjellene i Himalaya. – Jeg har hele livet vært glad i natur og å gå på turer, men de siste årene har det tatt av, sier hun.

DEL

PulsStine har alltid latt seg friste av å gå på tur. Interessen ble spesielt større da hun tok et utvekslingsår og gikk andreåret av videregående i Canada. Der ble det lite skole og mye naturopplevelser.

– Jeg skulka skolen mye for å stå på ski. Jeg fikk virkelig kost meg mye. Det var vel egentlig mer et friår enn et skoleår, forteller Stine.

– Det var spennende å se andre steder enn Norge. Så da jeg kom hjem, gikk jeg videregående ferdig og ble kalt inn til Forsvaret i januar. Plutselig hadde jeg et halvt år fri.

Turmiljøet blant unge

Siden sommeren har hun jobbet en del, i tillegg til reising. Men det er en tur som har vært ekstra spesiell.

– Jeg hadde lyst til å reise i tillegg til å jobbe. Plutselig hadde jeg bestilt billetter og så reiste jeg til Himalaya helt alene.

Stine mener turmiljøet i Ringerike er ganske lite blant ungdom.

– Jeg har vært med å arrangere tur for DNT, men det er et lite miljø. Det er ikke så mange unge som drar på tur, sier hun.

TOPPEN: Stine Rindal (19) har gått en lang fjelltur.

TOPPEN: Stine Rindal (19) har gått en lang fjelltur. Foto:

Første gang i Asia

Stina valgte å dra alene til Nepal. Det var hennes første gang i Asia. Hun var med en gruppe som skulle gå en tur i Himalaya i nærheten av Mount Everest. For å komme seg opp i fjellene måtte de ta fly.

– Flyet gikk fra flyplassen Lukla, som er en av verdens farligste flyplasser siden rullebanen er så kort. Vi måtte avvente reisen en dag på grunn av dårlig vær, forteller hun.

– Selve turen var delt i to deler. Den første delen gikk opp til basecampen. Jeg gikk med en gruppe og noen guider, eller Sherpaer som det heter. Det er ikke så mange nittenåringer som går slike turer, så Sherpaen synes det var veldig spesielt.

HØYDESYKE: Stine er glad hun unngikk høydesyle.

HØYDESYKE: Stine er glad hun unngikk høydesyle. Foto:

Stine forteller at den største risikoen på en slik tur som dette var høydesyke. Høydesyke kan oppstå hvis man oppholder seg på høyder der luften har en mindre konsentrasjon av oksygen. Tilstanden kommer av lavt oksygentrykk og kan føre til væskeansamlinger i lunger eller hjerne.

UTVEKSLINGSÅR: Stine Rindal (19) sin interesse for tur ble enda større da hun tok et utvekslingsår i Canada.

UTVEKSLINGSÅR: Stine Rindal (19) sin interesse for tur ble enda større da hun tok et utvekslingsår i Canada. Foto:

– Høydesyke er ganske farlig. Hvem som helst kan få det helt plutselig. Derfor gikk det helikopter i skytteltrafikk opp og ned fjellene hele tiden for å hente folk som hadde fått høydesyke. Det var skummelt å tenke på at jeg kunne være på neste helikopter ned, sier Stine.

– Heldigvis gikk turen plettfritt. Jeg var kjempeheldig, mener hun.

MANGE PÅ TUR: Stine Rindal (19) gikk i et turfølge.

MANGE PÅ TUR: Stine Rindal (19) gikk i et turfølge. Foto:

LES OGSÅ:   Hedda (17) går på skole i Armenia: – Den beste beslutningen jeg har tatt 

Artikkeltags