– Kan bli ubehagelig for både sjåfør og fotgjenger dersom man ikke er godt synlig

Refleks: Rikke Enger Dihle (18) og Aslak Moholdt (15) mener det er viktig å bruke refleks når det er mørkt ute.

Refleks: Rikke Enger Dihle (18) og Aslak Moholdt (15) mener det er viktig å bruke refleks når det er mørkt ute. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Når timene med dagslys blir færre, blir det også vanskeligere å få øye på fotgjengere langs veiene for bilister. Vi har snakket med Aslak Moholdt (15) og Rikke Enger Dihle (18) for å finne ut hva de mener om bruken av refleks og hvorfor mange glemmer å bruke refleks i mørket.

DEL

Aslak bruker refleks for å bli sett av biler.

– Jeg bruker refleks som man kan feste rundt armen hvis jeg er ute når det er mørkt, spesielt hvis jeg sykler, sier han.

Rikke bruker refleks når hun går tur eller venter på bussen.

– Hvis jeg går langs veien når det er mørkt, bruker jeg alltid refleks, forteller Rikke.

Ulykker

Rikke har hørt om flere ulykker som er forårsaket av at fotgjenger ikke har brukt refleks. Aslak har derimot ikke hørt om noen ulykker, men hadde blitt skuffet hvis refleks hadde vært årsaken til en omfattende ulykke.

– Hadde jeg hørt om det hadde jeg nok blitt lei meg, men også litt skuffet over at personen ikke brukte refleks om det var det som var avgjørende, sier han.

Begge synes det er viktig å bruke refleks når det er mørkt, for det er vanskelig for bilistene å få øye på fotgjengere i mørket.

– Det er viktig å bruke refleks for å være synlig i trafikken når det er mørkt ute. Det er utrolig vanskelig for bilisten å se fotgjengere langs veien uten refleks. Det kan fort bli en ubehagelig opplevelse både for sjåfør og fotgjenger/syklist dersom man ikke er godt synlig for hverandre, forteller Rikke.

Kan få bot

– På sykkel kan man jo faktisk få bot om man sykler uten lys foran og bak når det er mørkt ute, legger Aslak til.

Aslak tror mange unngår å bruke refleks fordi de glemmer det.

– Mange glemmer sikkert å bruke det, det er jo fort gjort. Det er mye å gå rundt med, spesielt store refleksvester. Hodelykter kan bli mye å ta med seg rundt når man skal gå/jogge, tenker han.

Rikke tror mange velger å ikke bruke refleks fordi de selv ikke vet hvor dårlig de synes i mørket.

– Det kan også hende at man blir mer bevisst på bruk av refleks når man selv får førerkort, og ser hvilke farlige situasjoner som kan oppstå, sier hun.

– Foreldre spiller en viktig rolle i å gjøre barna bevisste på viktigheten av refleksbruk, for eksempel ved å vise barna situasjoner når familien er ute på biltur i mørket, sier Rikke avslutningsvis.

LES OGSÅ: Heit eller teit: Refleks

Artikkeltags