Stig Andre bruker en del penger på mat. Han synes vedtaket er smart i teorien, men vet ikke om det kommer til å fungere som ønsket i praksis.

– Jeg syntes det virker som et bra vedtak, det er et som i teorien burde bli bra. For min del vet jeg at jeg kommer til å tenke mer på hva jeg kjøper, men jeg tror kanskje ikke det kommer til å ha kjempestor effekt på om jeg kjøper sunt eller usunt, men på hvor ofte jeg gjør det.

Positivt vedtak

Therese Westheim bruker ikke så mye penger på mat, likevel tenker hun på vedtaket som positivt.

– Jeg tror det vil gjøre det enklere å velge de sunne alternativene fordi prisene vil bli likere på godteri og på frukt og grønt. Hvis man står ved valget om hva man skal velge, så vil det være lettere å gå for det sunne alternativet hvis det er billigere.

Økningen på godteriprisene i Norge vil skape enda større prisforskjell på usunne varer i Norge og andre land. Enda flere vil kanskje dra til Sverige å handle, noe som kan virke negativt for bedrifter i Norge.

– Jeg tror flere kommer til å dra til Sverige oftere nå enn før for å kjøpe det som blir dyrere. Jeg kan ikke tenke meg at dette kommer til å bli et stort problem, men det kommer ikke til å ha noen positiv effekt på økonomien, sier Stig André som ikke er så positiv til de nye prisene.

«Harrytur» til Sverige

Therese tror derimot ikke prisforskjellen blir så stor at det vil ha noe særlig effekt.

– Hvis prisene på godteri og andre produkter blir dyrere, så er det jo en større sjanse for at vi velger å dra til for eksempel Sverige for å handle disse produktene. Likevel tror jeg at det ikke vil være så stor forskjell i prisene, så tror derfor det ikke blir et så stort problem, sier Therese. Hun mener at mange nordmenn allerede drar til Sverige for å kjøpe søtsaker og tror ikke det vil bli et økende problem.

– Det er mange som drar til Sverige nå for å handle mat, og det er jo en slags «tradisjon» for oss nordmenn å dra på «harrytur» til Sverige. Jeg tror ikke det vil bli en økning i antall personer som drar dit for å handle. Det vil derfor ikke gå så mye ut over de norske bedriftene.

Sunnere framtid

Stig André er skeptisk til den nylige endringen og usikker på hva utslaget blir, men sier det er noe tiden vil vise.

– Jeg synes vedtaket høres bra ut i teorien, men jeg tror nok folk kjøper det de har lyst på uansett om de søte varene blir litt dyrere.

Therese mener prisøkningen kommer til å fungere til en viss grad. Hun håper på en sunnere framtid.

– Jeg vil nok velge å handle mer frukt og grønt når jeg skal kjøpe mat på butikken. Er ikke så ofte jeg gjør dette, men velger ofte bort frukt, grønt og andre sunne og økologiske produkter fordi prisene er mye høyere. Det vil bli lettere å velge det sunne alternativet hvis det er billigere, forteller hun avslutningsvis.

– Det er viktig å opplyse om at det er viktig å være sunn og få i seg nok og riktig mat, men man skal ikke ta helt av når det gjelder kosthold og trening, det viktigste er å ha det gøy med det man driver med. Og at man koser seg med den maten man spiser, legger hun til slutt.