Gå til sidens hovedinnhold

Tora (16) har en uvanlig «hobby»: Hun kan snakke 10 forskjellige språk

Artikkelen er over 2 år gammel

Tora Dahle Olsen (16) lærer språk på fritiden. Kanskje litt uvanlig for mange, men for Tora er dette en hobby.

Puls

– Det hele startet vel egentlig med at jeg begynte å lære meg japansk, fordi jeg hadde lyst. Jeg tenkte bare plutselig: «Åh, jeg har lyst til å flytte til Japan», også begynte jeg å lære meg japansk. Da jeg først begynte å lære et språk, så følte jeg at jeg kunne klare å lære flere. Allikevel startet jeg ikke med å lære meg flere språk før jeg begynte på ungdomsskolen, og startet å lære fransk.

Begynte som ung

Tora startet å lære seg språk da hun var ganske ung.

– Jeg begynte å lære japansk da jeg var rundt 10 år. Jeg tror det har vært en ganske stor fordel, fordi det er mye enklere å lære språk når man er ung.

– Etter hvert begynte jeg også å høre mer på japansk musikk, men det var sanger med ekstremt poetiske tekster. Derfor lærte jeg på en måte uttrykk som man egentlig aldri har bruk for til vanlig.

Lei av norsk

Hun blir ofte lei av norsk, og synes derfor at det er fint å kunne bytte på, og snakke et helt annet språk en liten stund.

– Det beste med å lære språk er å snakke andre språk, fordi jeg blir fort lei av å snakke norsk for eksempel. Så noe av det beste jeg vet om er å bare snakke fransk eller japansk lenge, med folk som kan det godt.

Esperanto, et lettlært språk

Tora forteller også om alle språkene hun har lært seg, som er ganske mange. Hun nevner også et språk som er laget for nettopp den hensikten at det skal være lett å lære.

– Jeg kan norsk og engelsk flytende, selvfølgelig. Også kan jeg ganske mye fransk og en del japansk. Så det er ganske mange ting jeg ikke kan på de språkene, altså japansk og fransk, men det er også en del ting jeg kan snakke om på en måte, forklarer hun.

– Jeg kan også ganske enkle setninger på esperanto, som er et konstruert språk, altså et språk noen har laget. Det er laget for å være lett å lære, noe det er. Jeg lærte meg det veldig fort, og jeg tror det er det enkleste språket jeg har lært. Det er ikke et kjempepopulært språk, men det finnes folk som snakker det for moro skyld.

Ti ulike språk

For øyeblikket holder Tora på med hele ti språk til sammen, men har lyst til å lære enda flere i framtiden.

– I tillegg til dette har jeg også lært meg litt italiensk, koreansk, gresk, russisk, kinesisk og bitte litt Swahili. Og mitt personlige favorittspråk, som jeg ganske nylig begynte å lære meg er hawaiisk. Det er noe som jeg har vært interessert i å lære en god stund nå, da det er et austronesisk språk. Til sammen driver jeg med rundt ti språk akkurat nå, men det er selvfølgelig mange andre språk jeg ønsker å lære meg. Det er spesielt to språk jeg har lyst til å lære meg om ikke altfor lenge, og det er Navajo, som snakkes i Amerika av en urbefolkning i landet, og Dzongkha, som snakkes i Bhutan, forteller hun.

Kan være enkelt

Tora er klar på at det er en del vanskeligere å lære språk som er veldig forskjellig fra de hun allerede kan. Men hun forteller også at det kan være forholdsvis enkelt å lære seg et språk, om det er i den samme språkfamilien som morsmålet ditt eller et annet språk du kan godt.

– Flertallet av språkene jeg kan tilhører den indoeuropeiske språkfamilien, så det er klart at de enkleste språkene er de som er mest like de jeg kan fra før av. Det vil si for eksempel italiensk, som er nært beslektet fransk. Koreansk er heller ikke altfor vanskelig, fordi grammatikken er ekstremt likt den japanske. Det desidert enkleste språket jeg lærer er esperanto, det er tross alt konstruert for å være enkelt. Det vanskeligste språket derimot, er nok hawaiisk fordi det er det eneste austronesiske språket jeg lærer.

Ulike metoder

Det er ganske mange måter å lære språk på, og om de ulike metodene funker varierer fra person til person. Tora bruker selv appen «Duolingo» en del, i tillegg til bøker og musikk, noe hun synes fungerer bra.

– Metodene jeg bruker for å lære språk er egentlig veldig varierte. Det kommer egentlig litt an på språket. Jeg er ganske glad i appen Duolingo, fordi den er interaktiv og man får tilbakemelding med en gang om man oversetter noe riktig eller galt. Den fungerer ikke like godt til alle språk for å være helt ærlig. Personlig synes jeg den er helt utmerket for å lære indoeuropeiske språk, men jeg liker ikke å bruke den til å lære japansk, koreansk og hawaiisk. For å lære japansk har jeg brukt lærebøker, hørt på musikk, og sett på lærevideoer på nett. For å lære koreansk har jeg brukt et læreverk på nett, hørt på musikk, i tillegg til å ha sammenlignet med japansk.

Toras tips

Hvis det er andre der ute som også ønsker å begynne å lære språk, har Tora følgende tips som hun har erfart og lært selv:

– Det mest konkrete tipset jeg har for å lære språk, er å sammenligne og benytte seg av det man allerede kan. For eksempel skriver jeg notater på fransk når jeg lærer italiensk, og på japansk når jeg lærer koreansk. Dette fungerer veldig godt når man skal lære et språk som er likt noe man allerede kan. Hvis man skal lære et språk som er veldig annerledes har jeg egentlig ingen konkrete tips, annet enn at det kan være lurt å starte med grunnleggende vokabular og setningskonstruksjon, og etter hvert som man blir flinkere kan det være en god idé å lese, skrive, lytte og prate så mye som mulig. Det er også veldig viktig å huske på at det tar tid å lære.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken