Gå til sidens hovedinnhold

Organisert idrett eller treningssenter? Dette mener Ida (18) og Sivert (18)

Artikkelen er over 4 år gammel

Mange eldre hevder at unge i dag er late. At vi ikke trener like mye som før eller er like aktive. Men det er ikke nødvendigvis sant.

Puls

Det virker som at flere unge i dag velger å trene på treningssentre framfor organisert idrett som mange av oss drev med som barn. Hva kommer det av? Vi har snakket med Ida Nesheim (18) og Sivert Øverby (18) om akkurat dette.

Ida (18) trener på Stadion treningssenter etter å ha spilt håndball i flere år.

– Jeg spilte håndball for Tyristubben J 98/99 fram til 9. klasse. Jeg sluttet fordi jeg syntes det var morsommere å trene utholdenhetsidretter og fordi håndball ikke var min sterkeste side, ler Tyristrand-jenta.

Sosialt på senteret

Hun forteller om hverdagen på idrettslinja ved Ringerike videregående skole, med treningssenter rett nedenfor klasserommet.

Jeg trener på Stadion treningssenter og liker det veldig godt! Der har de alt jeg trenger av utstyr, og siden jeg går på idrett er det kjekt at det er på skolen så jeg får trent såpass ofte. Jeg liker også å trene der siden alle vennene mine også er medlemmer, derfor kan jeg trene med dem.

LES OGSÅ: – Dårlig kroppsholdning kan føre til plager

Ikke alltid vært lett å satse

Sivert Øverby (18) har valgt å fortsette med fotball til tross for at mange har sluttet. Fotball har alltid vært viktig for ham og nå staser han for fullt.

Jeg har det veldig gøy når jeg spiller, og det er derfor jeg fortsatt gjør det. Før det har det bare vært en drøm, men nå ligger det litt mer «alvor» bak.

Han spiller på A-laget til HBK som har vært drømmen siden han var liten. Men alt har ikke alltid gått på skinner.

– Det har ikke alltid vært like lett å satse. Jeg har hatt to perioder hvor jeg var helt i kjelleren og slet med å motivere meg til treninger. Men selv med motgang er jeg glad jeg fortsatt spiller. Jeg syntes det er ordentlig kult å si at jeg satser på fotball, fordi jeg legger ned så mye trening.

LES OGSÅ: Carl Sebastian (16) og Harald (18) følger idrettsdrømmen

Egentrening

For Ida betyr det å slutte med håndball en mer variert treningshverdag hvor hun kan styre mer selv.

– Jeg trener hver dag og siden jeg er med på løp, går det mest i løping og styrke. Er også glad i å gå på ski og sykle. Det er enklere å ha sitt eget opplegg når det er mye som skjer på skolen og ellers. Hvis man trener for seg selv er det lettere å fokusere på det man selv vil forbedre seg på. Jeg tror det er lettere enn på en lagidrett hvor man er mange, og ikke like effektivt.

LES OGSÅ: Flytter på hybel for å bli best i sine idretter

Interessene endres

Sivert mener mange velger bort idrett fordi det stjeler så mye tid fra ting man ikke vil gå glipp av.

– Det fører med seg at jeg ikke har tid til alt, så det er masse jeg ikke har tid til å prioritere, og det er ikke alle som skjønner hvorfor jeg gidder.

– For min del er det fortsatt langt igjen til jeg er der jeg drømmer om, men jeg er på god vei. Det eneste som er viktig er å ikke miste motet i motgang, men heller heve hodet og kanskje trene litt hardere eller smartere.

De har begge en teori om hvorfor flere unge slutter med organisert trening og velger treningssenter isteden.

– Jeg tror mange finner andre aktiviteter eller interesser som de heller velger å prioritere. Det at noen velger å trene på et treningssenter synes jeg bare er bra. Det er sosialt og ikke minst så er det bra for kroppen å få enten mosjon eller trening, sier Sivert.

– Noen mister helt sikkert motivasjonen på lagidretter siden det ofte tar de fleste ukedagene og helgene, så de ikke får vært med på så mye ellers. Og det er fint å være sin egen sjef, ha sitt eget opplegg og tilpasse treningen til dagsformen, avslutter Ida.

 

Bildeserie

5 på gata: Driver du med organisert idrett eller trener du på et treningssenter? Hvorfor?

 

Kommentarer til denne saken