Mina Hagen , Puls-redaksjonen" /> Mina Hagen , Puls-redaksjonen" /> Gå til sidens hovedinnhold

Spiser ingenting som stammer fra levende vesener

Artikkelen er over 6 år gammel

Mina Walsø Finnøen (17) vil ikke spise noe eller bruke noe som stammer fra levende vesener. Les om hennes tilværelse som veganer.

Hun bor for øyeblikket i USA, og det var også der hun bestemte seg for å bli vegetarianer for to år siden. Nå er den engasjerte jenta veganer, og hun angrer ikke på valget hun har tatt.

For to år siden ble Mina bevisst på at det ikke er etisk riktig å spise noe som kan kjenne smerte på lik linje som mennesker. Derfor valgte hun å bli vegetarianer, og senere gikk hun også over til en vegansk livsstil.

– Å være veganer vil si å ikke spise eller bruke noe som stammer fra levende vesener og heller ikke benytte noe som har vært testet på dyr.

Mina føler det blir feil å utnytte noe som ikke er ment for henne, og som hun fint kan leve uten.

Positive reaksjoner

– Foreldrene mine har vært støttende helt fra starten, men jeg hadde dessverre en del venner som var veldig negative i begynnelsen.

Mina følte at hun kritiserte vennene sine da hun prøvde å forklare dem grunnen til valget hennes om å bli veganer, men nå har hun heldigvis lært seg til å overse de som fremdeles kritiserer henne.

Den dyrevennlige 17-åringen forteller at det ikke var mange som visste om overgangen hennes i Norge, men at de fleste var veldig positive til det da de hørte om det.

Enklere i USA

Mina mener det er mye enklere å være veganer i USA. Dette er fordi det er flere alternativer til erstatning av melkeprodukter og «liksomkjøtt» der. Grønnsakavdelingen har i tillegg et bedre utvalg og er betydelig billigere.

Selv om det er litt vanskeligere å være veganer i Norge er det fullt mulig så lenge man vet hvor man skal lete.

– Det er viktig å være kreativ med maten, og unngå å tenke på alt man ikke kan spise når det er så mye annet man fortsatt kan velge mellom.

Trives godt

Den unge jenta trives veldig godt som veganer.

– Jeg føler at jeg endelig står for mine egne moraler, og gjør noe for det jeg tror på.

Hun er mer oppmerksom på helsen sin og det å få i seg nok næringsstoffer enn det hun var for to år siden. Mina passer alltid på å ha med mat i tilfelle hun kommer til et sted uten et vegansk alternativ, men hun opplever at de fleste er flinke til å ha dette.

Dyre- og miljøvennlig

Mina vil absolutt anbefale andre å bli veganer, men hun påpeker at det er viktig å ha nok kunnskap om de ulike næringsstoffene og erstatning av animalske produkter før man bytter livsstil.

17-åringen legger til at det er flere fordeler ved å leve som veganer.

– Selv om hovedgrunnen til valget mitt var på grunn av dyrevelferd, så er det også mange andre gode grunner til å bytte livsstil. Det er blant annet en av de mest miljøvennlige måtene å leve på, siden produksjonen av kjøtt, egg og melk bidrar til enorme CO2-utslipp.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.