Nav: – Slik sikrer du deg sommerjobben

Elin K. Stein fra Nav Ringerike gir tips om hvordan en kan få sommerjobb. Arkivfoto

Elin K. Stein fra Nav Ringerike gir tips om hvordan en kan få sommerjobb. Arkivfoto Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er mange forskjellige faktorer som spiller inn for om man får sommerjobb eller ikke. Nav Ringerike gir her noen råd om hvordan du skal sikre deg sommerjobben.

DEL

PulsNav Ringerike ved Elin Stein, forteller at de fleste ungdommer får seg jobb innenfor forskjellige serviceyrker eller omsorgsyrker.

– Vi ser at mange kommuner utlyser sommerjobber innen pleie og omsorg, og flere får jobb der i pleieassistent/trivselsassistent-roller på sykehjem. Ellers er det vaskejobber, hjelpemann hos diverse håndverkere, vedlikehold av offentlig parkområder, og servering på kafeer og turiststeder, forteller hun.

– Vær aktiv

Første trinn til å få seg sommerjobb er å finne en stilling.

– Bruk alle nettverkene dine. Kanskje du har en tante, en nabo eller andre kjente som jobber i en bedrift der du kan få sommerjobb. Mange får sommerjobber ved å kontakte venner eller familie, og mange kontakter bedrifter direkte og får ordnet seg sommerjobb på den måten. Derfor er det mange sommerjobber som aldri blir lagt ut på nav.no eller tilsvarende steder. Dersom du ønsker sommerjobb, må du være aktiv, råder Stein.

LES OGSÅ: Ligge på stranda eller jobbe i sommer?

CV og søknad

Det å skrive en god CV og søknad er viktig når man skal søke jobb.

– En CV bør inneholde personlige opplysninger som navn, fødselsdato og e-post. I tillegg bør CV-en inneholde utdanning, arbeidserfaring og tillitsverv som du har hatt. Fritidsaktiviteter bør også være med i en CV, for dette kan være med på å danne et bilde av hvem du er for en framtidig arbeidsgiver, mener Stein.

– Det er nyttig med sommerjobb selv om du ikke får drømmejobben første gang. Det er bra å vise på CV-en at du har prøvd deg i arbeidslivet, mener hun.

I tillegg kan en sommerjobb være en måte å teste ut aktuelle utdanninger og yrker på.

– Vit hva du kan

– Vurderer du for eksempel å jobbe i helsesektoren, kan du jo prøve å få jobb på et sykehjem. Er du i utdanning, så bør du sjekke ut jobber som lyses ut innenfor det feltet du studerer. Disse gir deg verdifull erfaring og bedrer sjansene for jobb senere.

– Vær trygg på egen kompetanse og vit hva du kan. Tenk utradisjonelt og orienter deg i arbeidsmarkedet. Vær aktiv, er ordene Elin Stein avslutter med.

LES OGSÅ: – Sommerjobb gir deg god erfaring videre

Artikkeltags