Gå til sidens hovedinnhold

– Status å reise til fine steder i sommerferien

Jobbe eller reise i sommer? Eller bare være hjemme?

Puls

Hva skal du i ferien? Et spørsmål som blir mye stilt nå like før sommerferien. Men er det egentlig noe press når det kommer til hva man faktisk skal bruke sommeren på?

Christopher Prause (18) har ikke så mange planer for ferien.

– I ferien tenkte jeg å være hjemme og slappe av med familien, sier han.

Flere av vennene hans skal jobbe, men han sier at de fleste er hjemme eller drar på ferie. Selv har Christopher lyst til å bruke ferien på å hvile ut etter skoleåret så han er klar for et nytt.

Ida Nesheim (17) forteller at hun skal til New York på shoppingtur i sommer.

– Ellers skal jeg være mye med venner og kose meg masse. Jeg har også tenkt til å gå på en fjelltur eller to, og kanskje et spaopphold med typen, forteller hun videre.

Det er en del av vennene hennes som skal jobbe litt i ferien, og de fleste skal reise på en mindre eller større ferie, og særlig de typiske sydenferie- stedene.

LES OGSÅ: Friheten til å velge: skole eller friår?

Noe jobbpress

Vennene til Christopher skal for det meste ha sommerjobb hos ulike bedrifter.

– Mange i familien min pusher på jobb, og flere av vennene mine har jobb, sier han.

Han føler litt på et jobbpress, men han kan forstå at det har blitt sånn. Mange av vennene til Ida har jobb gjennom hele året, mens andre får seg en sommerjobb.

– Det er normalt å kanskje få seg en sommerjobb når man blir 18 år, og jeg har akkurat blitt tilkalt til et jobbintervju, som jeg håper går greit, sier hun.

LES OGSÅ: Sina Schjørlien: Mens vi venter på livet ...

Status med ferier

Ida har aldri følt på noe som helst reisepress, ikke før og ikke nå.

– Jeg og vennene mine har alltid pleid å dra på en eller flere turer i året, og det har ikke endret seg så veldig mye. Jeg synes det er veldig synd om noen føler det sånn. Det viktigste i ferien er man at selv føler man får noe ut av den, og at man koser seg. Det skal ikke ha noe betydning om man har jobb eller ikke, eller om man drar på ferie eller ei, mener Ida.

Christopher forteller at han ikke føler så mye på et reisepress, fordi han ikke bryr seg så mye om å dra på ferier.

– Men jeg tror at for noen kan det være viktig på grunn av status å dra til fine steder, sier han.

– Da jeg var yngre pleide jeg å tenke mye på det, fordi omtrent alle vennene mine dro hele tiden. Men ettersom jeg ble eldre, brydde jeg meg mindre, legger han til.

For å ikke føle seg presset til å jobbe eller dra på ferie, mener Christopher at det viktigste er å fokusere litt på seg selv i stedet for å bry seg om andre.

– Prøv å utnytte sommeren og virkelig slappe av med venner og familie, fortsetter han.

Ida tenker man kan heller får bli flinkere til å finne på mye gøy her hjemme.

– Man kan dra på hytteturer, være på stranda og i båt. Når man får vært med venner føler jeg man kan ha det veldig bra uansett hvor man er, tipser hun.

Bildeserie

Opplever du press på å gjøre mye i sommerferien?

 

Kommentarer til denne saken