– Yrkesmulighetene er mange

Magnus Rugroten (18) og Ida Skov Olsen (18) går påbygg på Hønefoss videregående skole, for å åpne dører til flere typer videreutdanning.

Magnus Rugroten (18) og Ida Skov Olsen (18) går påbygg på Hønefoss videregående skole, for å åpne dører til flere typer videreutdanning. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fagbrev eller påbygg hva er best? Vi har snakket med elever som har tatt ulike valg.

DEL

PulsEtter to år på en yrkesfaglig studieretning har du to valg, enten ta påbygg eller gå ut i lære og få fagbrev.

Men hvilken retning gir flest muligheter for elevene?

LES OGSÅ: Maren (19) får minst 18 seksere på vitnemålet (+)

Ikke begrensende

Magnus Rugroten (18) har gått to år på elektro og Ida Skov Olsen (18) har gått to år på helse og oppvekst. Nå har begge valgt å ta påbygg, men hvorfor valgte de det framfor å gå ut i lære?

For Magnus var det tilfeldig at han valgte å gå elektro, men han synes valget var bra.

– Jeg har en drøm om å bli pilot og da er det positivt å ha kunnskapen du får på elektro. Jeg får muligheten til spesiell studiekompetanse fordi jeg tar fysikk og realfaglig matte.

Ida mener også påbygg er bra fordi du får en mer utvidet utdanning som åpner flere dører. Hun satser på å bli psykolog, men mener at det likevel er bra å ta fagbrev for da får du også praksis.

– Det er ikke bare påbygg som er tungt arbeid; å gå ut i lære kan være like hardt, sier Ida.

Hvis du velger påbygg framfor fagbrev vil det si at du får vært russ med de andre i kullet ditt. Magnus mener at russetiden er stas, men begge to sier at russetiden ikke hadde noe påvirkning i valget deres.

Magnus og Ida har mye teori og i løpet av uken har de kun tre timer med fast praksis.

LES OGSÅ: "Bare" elektriker

Mye praktisk erfaring

Malin Børdalen (19) har gått to år på Service og Samferdsel og nå jobber hun innenfor kontorfaget i Hole kommune.

– Jeg ser på fagbrev som en unik mulighet for meg. Først skole i to år, så to år ute i praksis. Jeg valgte å bli lærling for å se og lære ting i praksis, ikke bare sitte med fagbøkene på skolebenken. Bortsett fra den praktiske fordelen med å ta fagbrev så er det én ting Malin synes er ganske stas.

– Som lærling får du lønn under utdanningen, hvor fantastisk er ikke det?

Malin mener fagbrev er veldig bra og vil anbefale det til andre på grunn av muligheten for praksis. På den andre siden så sier hun også at det er en individuell avgjørelse fordi alle er forskjellige.

– Jeg var ikke 100 prosent motivert til å sitte enda et år på skolebenken. Hvis man tar fagbrev så har man også muligheten til å ta påbygg senere.

Selv om russetiden egentlig skal feires når du er ferdig med videregående så er det noen som velger å være russ når de likevel har ett år igjen som lærling. Malin er ganske tydelig i hva hun vil med sin russetid.

– Russetiden er noe jeg ikke har tenkt så mye på. Selv om du er lærling kan du fortsatt være russ, men jeg valgte å sette jobben før russetiden.

LES OGSÅ: For en siste gang (Kommentar)

Artikkeltags