– Skoleball legger press på elevene

Fin tradisjon: Hedda Rustad (15), Ingrid Bergan (15) og Eline Mosskull (15) er enige om at 10. klasseball er en fin tradisjon.

Fin tradisjon: Hedda Rustad (15), Ingrid Bergan (15) og Eline Mosskull (15) er enige om at 10. klasseball er en fin tradisjon. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Glitter og glamour, men også en svært kostbar affære. Ungdomsskoleball handler om langt mer enn å skape hyggelige minner.

DEL

PulsEline Mosskull (15) går sisteåret på Veienmarka ungdomsskole.

Eline forteller til Puls at hun velger å dra på årets ball fordi det var gøy å gjøre noe annerledes sammen med trinnet som en avslutning, før alle går videre til forskjellige skoler.

– Jeg har brukt en del tid på å kjøpe inn kjole og andre ting jeg ser veldig fram til å bruke. Jeg tror også det blir et koselig minne med vennene mine.

Fin for en kveld

Eline synes det er litt synd hvor mye tid og penger som blir lagt i én kveld.

Ungdomssball betyr flotte kjoler, perfekt hår og sminke, og masse sommerfugler i magen.

Ungdomssball betyr flotte kjoler, perfekt hår og sminke, og masse sommerfugler i magen. Foto:

– Samtidig er det ikke mange av oss som skal på ball framover, så det er greit å gjøre seg litt ekstra fin for en kveld.

Ingrid Bergan (15) og Hedda Rustad (15) er med i ballkomiteen på Veienmarka ungdomsskole. Ballet er på Sundvolden Hotell, som tidligere år.

Ballkomiteen har i år fått noen regler på forhånd som må følges, for at det skal bli mindre press blant elevene.

– Kåring av ballets konge og dronning er fjernet, slik at ingen skal bli hengt ut eller gjort narr av. Det er også blitt bestemt at limousin ikke er lov, sier Hedda.

Hedda Rustad øver på å legge festsminken.

Hedda Rustad øver på å legge festsminken. Foto:

Ingrid mener det er en ganske bra, for det kan bli en popularitetskonkurranse og vise sosiale forskjeller som de vil unngå. De to siste årene har det heller ikke vært konge og dronning.

Dessverre er det vanskelig å fjerne alt presset, mener jentene.

Det er fremdeles en del som føler på et krav om å velge dyre kjoler, nyfrisert hår og kostbart transportmiddel.

Fikset det meste selv

Therese var på sitt 10. klasse ball i januar 2015 på Klekken Hotell. Hun valgte å dra på ballet fordi det er en veldig sosial kveld hvor man er med venner og bekjente fra trinnet.

– Det er også gøy å kunne føle seg litt ekstra pynta for en kveld, forteller hun.

Therese Faksvaag (17).

Therese Faksvaag (17). Foto:

Therese forteller videre at det kan bli konkurranse blant jentene. Hun følte ikke så mye på presset, selv om ballet var et tema flere måneder i forveien. Hår og sminke fikset hun selv, mens de fleste av venninnenevalgte å fikse lokkene hos en frisør.

– Da den store dagen kom, endte jeg opp med å sovne etter skolen og hadde litt over en time på å fikse meg. Det angrer jeg kanskje litt på i dag, forteller hun smilende.

Er det verdt prisen?

– Ball handler ikke bare om den fineste kjolen og penger. Det er noe spesielt, og de siste minnene med trinnet skapes. Det er en fin avslutning etter tre år på ungdomsskolen, og da skal det være lov å pynte seg litt ekstra, men ikke for enhver pris, avslutter Therese.

LES OGSÅ: Thea Våreid Sørensen: Fra barbiefilm til eksamen

Bildeserie

4 på gata: Hva mener du om skoleball?

Tora Alvilde Hagen Tungesvik (17): – Det er alltid press om å ha finest kjole, hår og sminke, men når man har kommet over det, så blir det en koselig kveld.

Artikkeltags