Å tilbringe et friår på sofaen kan gjøre det vanskelig å motivere seg til å begynne på studier etterpå, sies det. Puls har snakket med Siri Lien (18) som velger et år på folkehøgskole etter videregående, og Mathilde Sagneskar Sæter (19) som har brukt sitt friår på å jobbe.

Folkehøgskole?

Siri Lien tror det kan være lurt for noen ungdommer å ikke gå rett på studiene, siden det fort kan føre til at man går på en smell.

– Jeg velger folkehøgskole fordi jeg virkelig trenger et friår, og dette skoletilbudet virker derfor som en god idé.

Valget for Lien står fortsatt mellom to folkehøgskoler, men de har til felles at de er musikkfolkehøgskoler, så uansett hva valget faller på, kommer året til å bli fylt med musikk.

Hun forteller at faren jobbet på Ringerike folkehøgskole da Lien var liten, og hun opplevde litt av hvordan slike skoler fungerer. Det har inspirert henne til å ta et dette valget selv.

– Jeg kjenner flere som skal gå på folkehøgskole, og mange som har vurdert det i det siste. Selv om det koster en del penger, tror jeg absolutt det er verdt det, mener Lien.

Brukte friår til å jobbe

Mathilde Sæter har allerede videregående skole bak seg, og har siden skoleslutt brukt friåret på å jobbe.

– Hittil i år har jeg hatt tre forskjellige jobber, og jeg jobber fortsatt på to av dem, forteller hun.

Etter å ha tatt en ferie søkte hun jobb hos Skeidar og Coop Mega i Hønengata, og senere ble hun tilbudt en 50 prosent stilling i firmaet Myrvang AS. Da valgte hun å si opp stillingen på Skeidar.

Sæter sier hun at veldig fornøyd med valget om å ta et friår.

– Jeg føler at jeg har vokst veldig mye som person, og har lært masse ikke bare om jobben, men også om meg selv, sier hun.

Likevel gleder hun seg til å sette i gang igjen med studiene når det siste halvåret kommer til en slutt.

– Jeg vil definitivt anbefale andre å ta et friår, gjerne med jobb. Man samler erfaring og får et nytt forhold til penger og det å jobbe.

En individuell sak

Rådgiver på Ringerike Videregående skole, Janne Egeberg Andersen mener at det for mange ungdommer er et godt valg og alternativ å ta et friår.

– Jeg tror et friår kan bli tatt oppfattet feil, for det er ikke like mye et friår som det er et tenkeår, ungdommene fyller året med jobb og aktiviteter.

– For noen kan det lønne seg å tenke grundigere gjennom hva man vil gå videre med av studier etter videregående, forteller Egeberg Andersen.

LES OGSÅ: – En utrolig mulighet til å oppleve Afrika

Mange muligheter

Et friår kan være så mangt, for mulighetene består blant annet av å jobbe, folkehøgskole, reise i form av både backpakking, interrail og annet, frivillig arbeid, forbedre karakterer, og mye mer.

– Jeg tror når alt kommer til alt er dette veldig individuelt; noen gleder seg mye til studiene, mens andre trenger en pustepause, og det er helt greit, avslutter hun.

Bildeserie

4 på skolen: Hva er dine planer etter videregående?

LES TIDLIGERE SAKER: