– Lang reisevei og venting på buss ødelegger fritiden: Brakar vurderer bedre tilbud

SKOLETILBUD: Håvar Dahlen Hanssen (17) og Arne Kristian Eide Skagen (17) går på musikklinja i Hønefoss fordi linja ikke finnes i deres hjemby Modum.

SKOLETILBUD: Håvar Dahlen Hanssen (17) og Arne Kristian Eide Skagen (17) går på musikklinja i Hønefoss fordi linja ikke finnes i deres hjemby Modum. Foto:

Av

Håvar Dahlen Hanssen (17) og Arne Kristian Eide Skagen (17) må pendle hele veien fra Modum for å gå på videregående i Hønefoss. Begge mener busstilbudet er dårlig.

DEL

PulsHåvar og Arne Kristian har akkurat begynt et nytt skoleår som elever i andreklasse på musikklinja ved Ringerike videregående skole. Det at musikklinje ikke finnes i Modum gjør at de er nødt til å pendle til Hønefoss for å kunne gå på linjen de ønsker. De bruker begge mye tid på å komme seg til og fra skolen, og er misfornøyde med busstilbudet.

– Busstilbudet gjør at jeg mister veldig mye av fritiden min. Det hadde vært mye lettere med en musikklinje i Modum eller bedre busstider, sier Håvar.

Mister fritid og skoledagen

Håvar er misfornøyd med at så mye av tiden hans går til buss og venting på buss.

– Jeg må stå opp veldig tidlig, være på skolen og så som regel vente 1–2 timer til bussen hjem går. Så tar det en time å kjøre for å komme meg hjem, og da er nesten hele ettermiddagen borte, sier han.

Arne Kristians busstur er ikke lengre enn 35 minutter, men han sier likevel at busstidene er et problem. Det går en buss 07.25 og en 8.15, og fra klokken 11 går det busser annenhver time.

– Det som ikke er helt optimalt er at om du ikke rekker den som går kl. 08.15, går ikke neste før kl. 11. og da har du allerede mistet halve skoledagen. I tillegg hender det jo vi har fri første økt, men da må vi «moinger» stå opp like tidlig uansett, fordi man ikke kommer seg dit til passende tid om man skal ta 11-bussen.

Tar mye energi

Arne Kristian har aldri gått på skole hvor skolen er lengre enn femti meter fra huset hans, så noe han synes er positivt med skolegangen i Hønefoss er at det er nye fjes og nytt miljø.

– Nå må jeg faktisk på en liten reise hver dag istedenfor å gå femti meter. Jeg har også blitt kjent med mange nye mennesker, og da jeg begynte her kjente jeg jo ingen, så det ble som en ny start for meg. For min del var det å velge videregående skole i Hønefoss det beste for meg, sier han.

Likevel gjør den lange reisetiden noe med energinivået.

– Jeg kan ikke huske at jeg sov etter skolen før jeg begynte på videregående. Etter en lang dag med buss og venting frister det mer å ta seg en blund enn å begynne med øving eller lekser, sier Arne Kristian.

Håvar forteller:

– Siden bussene går så sjelden er de alltid fulle, sånn at mange må stå. Musikklinja er kjent for å ha lengre skoledager enn mange andre linjer, så det er ganske slitsomt å måtte stå på bussen hjem etter en lang dag.

SKOLETILBUD: Håvar Dahlen Hanssen (17) og Arne Kristian Eide Skagen (17) har lang skolevei og må ta buss lenge hver dag.

SKOLETILBUD: Håvar Dahlen Hanssen (17) og Arne Kristian Eide Skagen (17) har lang skolevei og må ta buss lenge hver dag. Foto:

Vurderer hybel

– Jeg har vært inne på tanken med hybel, fordi jeg ville spart veldig mye fritid. Ulempen er at det er dyrt, og jeg vil ikke se vennene mine i Modum noe særlig, og det er de jeg pleier å henge mest med, sier Håvar.

For Arne Kristian som spiller bassgitar er det å få med seg musikkutstyret på bussen en utfordring.

– Jeg har tre elbasser, en forsterker, en u-bass og en kontrabass. Jeg lurer på om bussjåføren ikke satte så pris på at jeg okkuperte seks buss-seter. For å si det sånn så var det bussjåføren sitt forslag å flytte på hybel, forteller Arne Kristian.

Han sier det som stopper ham, er at han ikke har råd til å bo på hybel enda, men han jobber med saken.

Trodde de hadde krav på gratis busskort

For å få gratis busskort må det være seks kilometer fra der man bor til skolen man går på.

– Vi fra Modum får ikke gratis busskort selv om ruten vi kjører er på 31 kilometer. Grunnen til dette er at i luftlinje er vi på grensen til seks kilometer, men vi kjører faktisk 31 kilometer, så vi trodde vi hadde krav på gratis busskort, sier Arne Kristian.

Mange velger bort musikklinja

– Jeg kjenner til en del som velger bort musikklinja på grunn av reiselengde og busstidene. Det blir for mye styr for mange, sier Arne Kristian.

Selv om det er mye styr angrer verken Håvar eller Arne Kristian på linjevalget. De anbefaler ikke andre å velge bort linja på grunn av dette, og synes alt i alt det er verdt det.

– Det ville kanskje vært lettere å gå på skole i Modum, men det er musikklinja jeg vil gå, så da får det bare bli sånn, sier Håvar.

De ser stort forbedringspotensial og begge håper at Brakar kan ta til seg kritikken, og gjøre at skolegangen blir lettere for «moingene».

Kjersti  D. Nordgård i Brakar er enig i at situasjonen for elevene ikke er optimal.

Kjersti D. Nordgård i Brakar er enig i at situasjonen for elevene ikke er optimal. Foto:

Brakar

Brakar er enig i at situasjonen for elever som reiser til og fra Hønefoss fra Modum ikke er optimal. 

– Vi vurderer forskjellige løsninger på dette. Blant annet vil vi skaffe oss en oversikt over hvor mange elever dette gjelder for å avgjøre hvordan vi enklest kan få transportert disse, uten at de må vente lenge i Hønefoss for hjemreise, sier Kjersti D. Nordgård, salgs- og markedssjef i Brakar.

LES OGSÅ:

Artikkeltags