Bruker 20 år gamle lærebøker på skolen

SKOLEBØKER: Anine Hansen Stranda (15) og Zuzanna Izabella Majewska (16) mener mange av skolebøkene i dag er utslitte.

SKOLEBØKER: Anine Hansen Stranda (15) og Zuzanna Izabella Majewska (16) mener mange av skolebøkene i dag er utslitte. Foto:

Av

I dag er noen av skolebøkene vi får tildelt på skolen opptil 20 år gamle. Anine Hansen Stranda (15) og Zuzanna Izabella Majewska (16) mener de er utdatert.

DEL

PulsNår skolebøker man bruker daglig i undervisningen er ganske mange år gamle, kan ting begynne å bli litt forvirrende. For eksempel har vi fått mye mer kunnskap om forskjellige ting nå, enn for 20 år siden. Derfor kan mange fakta være feil. Da skapes det forvirring, og i noen tilfeller dårligere prøveresultater.

Gammel info

Anine Hansen Stranda (15) mener at utdaterte skolebøker ikke burde vært brukt i skolen.

– I bøkene er det gammel informasjon. Vi trenger mye oppdatert informasjon, siden mye har forandret seg siden bøkene ble utgitt. Bøkene er i tillegg så gamle at de bare faller fra hverandre. Ved hver skolestart må vi bruke tape for å holde bøkene sammen.

Zuzanna Izabella Majewska (16) mener at utdaterte bøker er uforståelige og utslitte.

– De utdaterte bøkene er skrevet med et gammelt språk, og blir uforståelig for elevene. Skolebøkene blir i tillegg fort ødelagte, siden de er veldig slitte og gamle, sier hun.

SKOLEBØKER: Flere av skolebøkene i skolen er slitte og utdatert.

SKOLEBØKER: Flere av skolebøkene i skolen er slitte og utdatert. Foto:

Kart og samfunnet endres

I noen fag er denne situasjonen verre enn i andre fag. Spesielt i geografi- og samfunnsbøkene i samfunnsfag er det et problem.

Land blir oppdaget og kommuner slås sammen. Derfor kan mye av informasjonen i geografibøkene være feil, og gjør at det må brukes ekstra tid til å bli rettet på. I samfunnsbøkene gjelder det samme, fordi samfunnet forandres hele tiden.

Skolebøkene blir digitale

Eskil Dahl Rotherud (44), rektor ved Veienmarka ungdomsskole, forteller hvorfor noen skolebøker er utdaterte, og hva løsningen kan bli på problemet.

– Vi har ikke råd til å kjøpe nye bøker til alle elever, på grunn av det koster rundt 600-700kr per elev, sier han.

Rotherud sier skolebøkene snart blir digitale. Derfor ser han ikke noen grunn til å kjøpe nye bøker nå, da man alltid vil få tilgang til de nye bøkene.

– Skolen har ikke råd til å kjøpe både fysiske og digitale skolebøker, det blir dyrt. Mest sannsynlig velger vi å ha digitale skolebøker, fordi det blir mye lettere.

LES OGSÅ: Ferske bokhandlere skal levere skolebøker til Jevnaker

Artikkeltags