Ingen skam å være skeiv i 2016

Morten Guttormsen Solbakken (15) og Tuva Meuser (14) kom begge ut som skeive i sommer.

Morten Guttormsen Solbakken (15) og Tuva Meuser (14) kom begge ut som skeive i sommer. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Er det enklere å komme ut av skapet i 2016, eller er det fortsatt tabuer knyttet til homofili?

DEL

Puls Serien «SKAM» er et fenomen som har tatt Norge med storm. En suksessfull og relevant TV-serie for ikke bare ungdom, men også barn og voksne.

Etter to sesonger med spennende drama, trodde mange at «SKAM» ikke hadde mer å by på, men der tok de feil. I den nye sesongen følger vi Even og Isak gjennom deres vansker i et homofilt forhold.

I anledning den skeive tematikken i et av Norges mest populære tv-program har vi intervjuet tre lokale ungdommer; Ravn Gavigan (17), Tuva Meuser (14) og Morten Guttormsen Solbakken (15).

Mange legninger

Gavigan, Meuser og Solbakken er alle skeiv ungdom, men alle med sin variasjon. Solbakken er homofil, som defineres som å elske noen av samme kjønn. Meuser er bifil, og har en preferanse for å bli tiltrukket av samme og motsatt kjønn. Gavigan er panfil, som betyr å kunne elske en person uavhengig av kjønn.

– Legningen min er panfil, som betyr at kjønn ikke er en begrensning for hvem jeg skulle forelske meg i. Kjønn er på en måte ikke et aspekt av det hele, sier Gavigan.

Videre forteller Solbakken og Meuser at de kom ut nå i sommer, og Gavigan kom ut så tidlig som i niende klasse. Gavigan bemerker av egen erfaring at det er i ungdomsskoleperioden det er mest vanlig å innse at man er skeiv.

Det å selv finne ut at man er homofil skjer ofte veldig spontant når man innser det, men Solbakken bemerker at han alltid har hatt en liten følelse av at han var skeiv.

– Jeg skjønte at jeg var skeiv i sommerferien, da jeg møtte en jente jeg følte jeg faktisk likte virkelig godt, sier Meuser.

Ravn Gavigan (17) kom ut så tidlig som niende klasse, og følte det var en byrde som ble løftet fra sinnet hans.

Ravn Gavigan (17) kom ut så tidlig som niende klasse, og følte det var en byrde som ble løftet fra sinnet hans. Foto:

– Da jeg innså at jeg var skeiv hadde jeg en skikkelig bra følelse i meg, for jeg forsto endelig meg selv og det var som om en byrde ble løftet av sinnet mitt, forteller Gavigan.

Meuser var ganske overrasket over legningen sin og hadde vanskelig for å tro det selv, men etter en stund tok hun det inn og hun syntes etter hvert at det ikke var så rart.

– Jeg har alltid, på et eller annet nivå, visst at jeg var bifil, så å endelig innse det var langt ifra en dårlig opplevelse, forteller Meuser.

Å komme ut

Gavigan valgte å komme ut samtidig som han skjønte at han var skeiv, da han ikke ha de noen grunn til å gå rundt og skjule det for andre.

– Jeg valgte å komme ut på slutten av sommerferien, da jeg ikke ville late som om jeg var forelsket i jenter, forteller Solbakken.

– Det første jeg gjorde da jeg kom ut, var å sende melding til mine nærmeste venner, for deretter å fortelle det til moren min. Jeg følte meg veldig lettet da jeg fortalte om det, siden vennene mine tok det bra, for de hadde skjønt det før jeg engang tok opp temaet. De ble også veldig stolte av meg, siden det er ganske stort å komme ut i så ung alder, forteller Solbakken.

– Farmor var den første jeg fortalte det til, da jeg ikke var sikker på om jeg turte å fortelle det til moren min med en gang. Hun fant ut av det i bilen på vei hjem fra byen, da hun allerede hadde skjønt det. Jeg følte meg litt tom i brystet da hun fant det ut, men etter at vi fikk snakket om det, så åpnet jeg meg opp om det hele, sier Meuser.

– Jeg sa ifra til de rundt meg som om det var en ny oppdagelse, da jeg var veldig likegyldig om hele situasjonen. De rundt meg var veldig aksepterende, men det ble ikke ansett som noe spesielt, litt som å bare si at jeg var heterofil til dem. Jeg har vokst opp med å lære at jeg aldri skal skjemmes over meg selv, så jeg sa det rett ut, avslutter Gavigan.

LES OGSÅ: «SKAM» er løsningen

LES TIDLIGERE SAKER:

HUSKER DU?

Til sengs med: Paradise-Øystein 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.