Gå til sidens hovedinnhold

Se Emil André teste judo

Artikkelen er over 7 år gammel

I tredje episode av serien Puls prøver skal Emil André Østebø teste ferdighetene i dojoen.

Bena mine skjelver. Jeg står utenfor lokalet til Ringerike Judoklubb på Helgelandsmoen, på vei inn for å prøve den japanske kampsporten judo, for første gang i mitt liv.

Jeg går inn døren der venter Jon Laugen og Sigurd Botolfsen på meg. Vi håndhilser og etterpå følger de meg inn i dojoen.

Judo er en kampsport jeg hadde veldig lite kunnskap om. Det eneste jeg visste var at jeg skulle lære å kaste, og å bli kastet, hva enn det skulle bety.

– Før du kan lære deg judo må du ta på deg en gi, sier Jon.

Han viser meg til et skifterom der han har gjort klar en judogi til meg. En judogi eller en gi, er uniformen man har på seg når man utøver judo.

– Da starter vi med oppvarming!

Vi løper noen runder i dojoen på rekke etter hverandre, etterfulgt av at vi stuper både forlengs og baklengs kråke. Jeg merker kunsten i å stupe baklengs kråke har dabbet litt av etter at jeg sluttet med det på barneskolen. Det er kleint hvordan jeg klarer å drite meg ut allerede i oppvarmingen.

Vi hilser på judovis og starter med treningen. Jon er læremesteren til Sigurd og meg. Han forteller meg hva vi skal gjøre og forklarer litt rundt det.

– Før vi kan bli kastet, må vi lære å falle, forteller Jon.

Det hørtes ut som noe inspirert av en Batman film. Jeg og Jon stiller oss på linje. Det er som å leke hermegås. Først viser han, så gjør jeg det samme. Jeg føler det går bra. Og jeg lærer de forskjellige måtene å falle på. Nå er jeg klar til å gå videre i treningen! Tiden er inne for og bli kastet, og for å kaste noen andre.

De tar meg med midt ut på matten som går fra vegg til vegg i dojoen, Jon og Sigurd skal vise meg hvordan det gjøres. Jon tar tak i gien til Sigurd, og ikke lenge etter ligger han på gulvet. Så var det min tur til å bli kastet. Jeg gjør tilnærmet ingenting, annet enn å prøve å holde balansen. Om litt er jeg også på bakken.

Den neste halvtimen er fylt av kastinger, kvelinger og fall. Og etter det, er treningen min over for denne gang. Jeg synes judo er en kul idrett, og man kan få mye nyttig ut av treningen. Judo er en idrett som krever mye disiplin og respekt til både idretten og utøvere. Jeg tror mentalitet også er en viktig del om man har tanker om å bli god. For meg var judo en positiv overraskelse. Det er definitivt en interessant sport som jeg godt kunne tenkt meg å prøve mer av. Da uten kamera i ryggen!

TIDLIGERE EPISODER:

KRISTINE PRØVER RAP - SE FØRSTE EPISODE AV PULS PRØVER HER

SHKURTE PRØVER ISHOCKEY - SE ANDRE EPISODE AV PULS PRØVER HER

Kommentarer til denne saken