Gå til sidens hovedinnhold

«Så nei, jeg savner ikke kjøtt; verken bacon, biff, kylling eller ribbe»

Artikkelen er over 6 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er vegetarianer.

Hvordan reagerte du? Ble du sint? Provosert? Nysgjerrig? Likegyldig? Glad?

Jeg har mottatt alle disse reaksjonene og enda flere i løpet av mine to år som vegetarianer.

LES OGSÅ: undefined

Noen har forsøkt å omvende meg tilbake til en «kjøtteter», jeg har blitt kjeftet på og jeg har blitt ledd av. Likevel har dette kun gjort meg mer bestemt og mer sikker på valget jeg tok for to år siden.

Det er tre gjentakende spørsmål jeg til stadighet mottar fra venner, bekjente og fremmede som får vite om kostholdet mitt:

(1) «Er resten av familien din vegetarianere?»

(2) «Hva spiser du da?» Ofte etterfulgt av: «Spiser du egg eller melk?». Om jeg hadde vært veganer, hadde jeg provosert enda flere mennesker. Å være vegetarianer er én ting, men veganer? Der går visst grensa.

(3) «Savner du å spise kjøtt?»

La meg nå en gang for alle svare på dette spørsmålet:

Det å være en vegetarianer er ikke bare en kostholdsplan for meg, men en livsstil. Valgene jeg tar i matveien, baserer seg på mine valg, verdier og tanker i hverdagen.

Så nei, jeg savner ikke kjøtt; verken bacon, biff, kylling eller ribbe.

Et annet spørsmål jeg mottar svært ofte, er om jeg spiser kylling. Kylling? Er det slik at kyllinger er i sin egen gruppe utenfor fellesgruppen «gårdsdyr» eller fellesgruppen «kjøtt»? En vegetarianer som spiser kylling, er rett og slett ingen vegetarianer.

Det finnes ulike varianter av vegetarisme, blant annet: lakto-ovo-vegetarianere (vegetarianere som spiser meieriprodukter og egg), veganere (unngår alle matvarer av animalsk opprinnelse) og demivegetarianere (en diett som i tillegg til den vegetarianske kosten også kan inneholde egg, meieriprodukter, fisk og muligens kylling. Denne gruppen regnes ikke som vegetarianere).

«Ikke prøv å overtal meg til å bli vegetarianer,» får jeg stadig vekk høre. Nå har det seg slik at det er «kjøtteterne» som har forsøkt å overtale meg, ikke omvendt.

Respekter mitt valg, på lik linje med at jeg respekterer at du spiser kjøtt.

Om du ikke blir vegetarianer, har du og dine og resten av kjøttkonsumentene i verden godt av ett vegetarisk måltid minst én gang i uka.

Prøv falafel. Prøv en nøttestek.

Tro meg, det smaker nydelig.

Hilsen Sina Eirin, som er et levende bevis på at man kan leve uten kjøtt og fisk

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.