– Russetiden skal ikke gå på bekostning av helsen

Russen i kjent stil.

Russen i kjent stil. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

30 prosent flere russ ønsker vaksine mot hjernehinnebetennelse i år enn i fjor.

DEL

PulsDet nærmer seg sakte, men sikkert den tiden på året hvor russen igjen slår seg løs med en måned med festligheter, og derfor er det på sin plass med en påminnelse om at med moroa følger det også risikoaspekter.

LES OGSÅ: Ungdom blir møtt med respekt og tatt på alvor hos helsesøster

Risikabel moro

Den desidert største risikoen er meningitt, bedre kjent som hjernehinnebetennelse.

– Meningitt er en smittsom hjernehinnebetennelse som forekommer i større grupper av ungdom, og er spesielt smittsom når man fester, drikker og deler flasker, og når man er sliten, opplyser helsesøter ved Ringerike videregående skole, Mette Klemensdottir Preston.

Preston går videre med å forklare at bakteriene som leder til meningitt, kalt meningokokkbakterier, forekommer naturlig i halsen hos noen friske personer. Få av disse bærerne blir syke, men de kan smitte andre.

Gratis vaksine

På bakgrunn av utbruddet i Drammen i fjor, er det nå besluttet å gjøre vaksinen mot hjernehinnebetennelse, Nimenrix, gratis for russen i år. Meningitt utvikler seg ofte raskt, og har en dødsrate på ti prosent.

– Det er uvisst om det vil forbli gratis eller om dette er et enkelttilfelle, og er nok noe som vil bli evaluert på et senere tidspunkt.

LES OGSÅ: Organisert, klam fyll

Flere sier ja

Da vaksinen ble annonsert gratis økte villigheten til å ta vaksinen vel så kraftig, til tross for eksisterende vaksine-skepsis og vaksine-fobier.

Helsesøster ved Ringerike videregående skole, Mette K. Preston, sier det er uvisst om vaksinen vil forbli gratis.

Helsesøster ved Ringerike videregående skole, Mette K. Preston, sier det er uvisst om vaksinen vil forbli gratis. Foto:

De fleste trosser redselen for å få tatt vaksinen, spesielt da den er påkrevd når man skal til utlandet for å studere.

– Vi har sett en økning her på Ringerike videregående skole på villighet fra 140 elever i fjor til 182 elever i år. Vi er faktisk et av de bedre distriktene til å reklamere for vaksinen, da det er et stort antall elever hvert år som ønsker å vaksinere seg til tross for at det var noe man tidligere måtte betale for.

LES OGSÅ: Russetid uten ei fyllekule?

En oppfordring

Edvard Langvandsbråten, russepresident ved Ringerike videregående skole, kom med en oppfordring til å ta vaksinen i størst mulig utstrekning.

– Jeg oppfordrer alle til å ta vaksinen, da immunforsvaret lett blir svekket under russetiden, opplyser han.

Russepresidenten ønsker å informere russen om å være mer oppmerksomme rundt deling av drikke og lignende, da dette kan medvirke i spredning av meningitt.

– Hjernehinnebetennelse er svært alvorlig, og vi gjør det vi kan for at russen på Ringerike ikke blir utsatt.

Langvandsbråten informerer om at helse er et veldig viktig tema for russestyret, og det at russen blir tilbudt vaksinen gratis i år er et veldig bra tiltak fra fylket sin side.

Hedda Bjerkerud Moen og Anna Fredriksen mener russen bør gripe muligheten til å ta vaksinen, nå som den er gratis. Russepresident Edvard Langvandsbråten oppfordrer elevene til å ta vaksinen mot hjernehinnebetennelse.

Hedda Bjerkerud Moen og Anna Fredriksen mener russen bør gripe muligheten til å ta vaksinen, nå som den er gratis. Russepresident Edvard Langvandsbråten oppfordrer elevene til å ta vaksinen mot hjernehinnebetennelse. Foto:

Russen har også blitt orientert om vaksinen, slik at de i god tid i forveien fikk valget om de ønsket vaksinering eller ikke.

– Det har vært noen alvorlige hendelser i Drammen som vi helst vil unngå at skal skje igjen, da russetiden ikke skal gå på bekostning av helsen, avslutter han.

LES OGSÅ: – Russetiden er elevenes prosjekt. Vår oppgave er å drive skole

Vil ikke angre

Vi spurte noen tredjeklassinger på Ringerike videregående skole om hva de mente om gratis vaksine, og om de selv ønsket å ta imot tilbudet.

Hedda Bjerkerud Monsen fortalte at hun opprinnelig ikke hadde planer om å ta vaksinen, mest på grunn av sprøyteskrekk. Hun har nå likevel valgt å ta vaksinen, og legger til at hun mest sannsynlig ikke kommer til å angre på beslutningen.

– Tanken på å miste deler av russetida fordi jeg ikke tok vaksinen er ganske kjip, kommenterer Hedda.

LES OGSÅ: Russekro til barne-TV-tid

Godt initiativ

Anna Fredriksen mente at å ta vaksinen er opp til hver enkelt, men nå som den er gratis så burde russen gripe fatt i muligheten og prioritere å ta vaksinen framfor å ikke gjøre det.

– Det er et kjempefint tiltak fra fylket at de ønsker å prioritere russen, med tanke på smittefaren meningitt utgjør, forteller Anna.

LES OGSÅ: Russetiden – bak kulissen

Artikkeltags