Russen tilbys gratis vaksine – men det gjelder ikke alle

Ikke likt for alle: Camilla Schistad Souza (17) får ikke vaksinen gratis, men det fikk Sander Mosengen (18).

Ikke likt for alle: Camilla Schistad Souza (17) får ikke vaksinen gratis, men det fikk Sander Mosengen (18). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Russen jubler igjen for at de får tilbud om gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse. Likevel viser det seg at ikke alle får det samme tilbudet. Vaksinen er kun gratis for dem som går tredjeåret.

DEL

PulsCamilla Schistad Souza (17) er en av dem som ikke får vaksinen gratis. Hun går service som kun er to år på skolen, og har valgt å være russ etter andreåret.

– Jeg skal være lærling til neste år og velger derfor å være russ i år, fordi jeg tror det blir vanskelig å være russ samtidig som jeg skal jobbe som vekter, sier hun.

Hun forteller videre at hun ikke vet hvorfor det er kun 3. klasse som får vaksinen gratis.

– Jeg synes det er utrolig dumt at vi må betale for vaksinen, fordi det ender med at mange av oss ikke kommer til å ta vaksinen. Jeg synes det burde være likt for alle som er russ i år, sier Camilla. Hjernehinnebetennelse er like farlig for oss som går 2-årig og er lærlinger som det er for 3. klasse som får vaksinen gratis.

Farlig

 Sander Mosengen (18) fikk ta vaksinen gratis, og benyttet seg av muligheten.

– Jeg synes det er fint at vaksinen er gratis i år også, med tanke på hvor farlig hjernehinnebetennelse er. Det hadde vært synd om noen måtte droppe vaksinen fordi de har litt dårlig råd en måned.

 Han forteller at han ville tatt vaksinen uavhengig av om den hadde vært gratis eller ikke, fordi hjernehinnebetennelse er så farlig.

– De 500 kronene er ikke noe som helst i forhold til faren ved å droppe å ta vaksinen, mener Sander.

Han synes det er rart at de som er russ et år tidligere ikke får sprøyta gratis.

– Alle bør jo prioriteres like høyt, samme om de er russ i tredje eller andre klasse. Eller om de ikke går på skolen i det hele tatt.

– Jeg håper at de som har bestemt dette vil endre mening når de ser at det er flere som velger å ikke ta den fordi de ikke gidder å betale, eller rett og slett ikke har råd til det, avslutter Camilla.

Vaksiner: En del av russen får tilbud om gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse. Illustrasjonsfoto

Vaksiner: En del av russen får tilbud om gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse. Illustrasjonsfoto Foto:

Helsekontoret

Avdelingsleder for Helsekontoret for migrasjon, smittevern og vaksiner i Ringerike, Kristin M. Andresen, sier det stemmer at tilbudet om gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse til russen er forbeholdt de som er russ etter tre år.

– Jeg forstår godt at dette oppleves som urettferdig. Det er det jo også. Dette er ikke et landsomfattende tilbud, men et tilbud Buskerud fylkeskommune tilbyr på tredje året som følge av at en russ ble alvorlig rammet av hjernehinnebetennelse. Det er fylkespolitikerne som har bestemt dette og som har bevilget penger til gratis vaksinasjon av russ som er i sitt tredje år på videregående, sier hun.

Andresen forteller at de ved flere anledninger har stilt spørsmål ved at de som er russ etter to år ikke får dekket vaksinen.

– Det handler nok om at dette er en dyr vaksine og at de må sette grensen et sted. Vi syns det er synd, men håper likevel russen følger Folkehelseinstituttets anbefaling om å vaksinere seg hvis man har tenkt til å «russe» som vi kaller det. Vi har satt ned prisen for dem som ikke får dette dekket. Vaksinen koster 500 kroner i stede for 700 kroner, sier Andresen.

LES OGSÅ: Folkehelseinstituttet: Russen bør vaksinere seg NÅ!

Artikkeltags