Nå er det jammen på tide med en liten alvorsprat.

Det er flott at dere har fått på dere russedressen og skal feire 13 års skolegang med resten av russen. Det fortjener dere.

Men husk at den dressen ikke er en unnskyldning for dårlig oppførsel. Jentene rundt dere har ikke noe større behov for å bli klådd på, eller få kroppen sin seksualisert, selv om dere er russ.

LES OGSÅ: I russetiden er vel alt lov?

Ikke ferdig

Du husker kanskje kampanjen #MeToo som startet i oktober 2017? Dette er en verdensomspennende kampanje som startet på sosiale medier og tar opp tabuet rundt seksuell trakassering. Mange hevder de er «lei» #MeToo og alt «oppstyret» rundt kampanjen. Kanskje spør du deg selv «Er vi ikke ferdig med det der nå?»

Nei.

Vi er absolutt ikke ferdig med #MeToo. Vi har så vidt begynt. Denne kampanjen handler om å bevisstgjøre andre om at seksuell trakassering ikke er greit. Det handler om å lære alle, men spesielt gutter og menn, hvordan vi behandler hverandre med respekt.

Holdninger

I april dro jeg på Landstreff Fredriksten med vennene mine og flere tusen andre russ fra hele landet. Vi hadde gledet oss lenge og sett fram til et stort høydepunkt i russetiden, men det ble ikke bare gøy for alle.

En venn av meg opplevde at en ukjent gutt kom mot henne og tok henne i skrittet, for så å gå videre. Litt senere på kvelden ble hun også sparket hardt i rumpa av en fremmed gutt.

Jeg synes det er helt utrolig at noen kan ta seg såpass til rette, og berøre en fremmed jente på den måten. Det vitner om dårlige holdninger og et syn på kvinnekroppen som et seksuelt objekt. Det er forkastelig og det gjør meg kvalm å tenke på at gutter på min egen alder kan finne på slikt.

Ifølge norsk lov er slik oppførsel heller ikke greit. Seksuelt krenkende adferd offentlig, eller uten samtykke kan ifølge straffelovens paragraf 298 straffes med bot eller fengsel på inntil ett år.

Denne typen trakassering er ikke bare ubehagelig der og da, det er en handling som nedverdiger og tingliggjør et annet menneske. Alle har rett på en egen integritet, en egen personlig grense som ikke skal krysses. Når denne grensen så blir krysset, kan det ha store konsekvenser for den som opplever trakasseringen.

Grenser

For å gjøre det helt klart og tydelig, så mener jeg ikke at alle gutter er sexistiske jævler med dårlige holdninger. Jeg mener ikke å skjære alle over en kam. Heldigvis er det et fåtall og de fleste jeg kjenner kunne aldri gjort noe slikt. Men jeg ønsker likevel å få fram at visse holdninger må endres.

Det er ikke jenters ansvar å unngå å bli krenket.

Det skal være trygt å dra på russetreff eller andre fester uten å bli tafset på eller krenket på andre måter. Selvfølgelig skal man også være forsiktig med hva som kan kategoriseres som krenking, og hva som ikke er det.

Mange mener #MeToo har gått for langt, og at folk i dag føler seg krenket uten grunn. Jeg har forståelse for denne tankegangen, og jeg tviler ikke på at det i noen tilfeller er slik. Men det skal faktisk ikke mer til enn at personen selv opplever å bli krenket. Og slik bør det fortsette å være.

Vi er omgitt av filmer, reklame og bilder hvor kvinner er til pynt. Hvor kroppen er i fokus og kun er der for å tilfredsstille andre. En slik kultur er med på å forme ungdommers oppfatning av kvinnekroppen og seksualiseringen av helt ordinære kvinnelige kroppsdeler.

LES OGSÅ: Kroppen – et livslangt oppussingsprosjekt?

Da har det gått for langt.

Det har gått altfor langt når jenter må «venne seg til» ubehagelige kommentarer, plystring og blikk fra eldre menn.

Det har gått altfor langt når kvinnelige brystvorter blir fjernet på sosiale medier, mens menns brystvorter er helt greit.

Og det har gått altfor langt når en gutt på 18 år tar en fremmed jente i skrittet uten samtykke på et russearrangement.

 

LES OGSÅ: