Det er mai og russetiden har startet for fullt i hele Norge. Russetiden er en feiring der det ofte inngår rusmidler som kan være med på å skyve grenser hos mange. I tillegg er russetiden bare en gang i livet, noe som mange bruker som unnskyldning for å gjøre ting som kan være litt på kant med loven.

Mohammed Alarnout (17) og Tom-Adrian Anfelt (18) mener seksuell trakassering er uønsket seksuell oppmerksomhet i form av både kommentarer og berøring. Likevel kan det være vanskelig å skille mellom hva som er greit og ikke siden folk har forskjellige grenser.

– Det jeg tenker innenfor begrepet seksuell trakassering er først og fremst uønsket seksuell oppmerksomhet. Jeg mener det ikke er greit, sier Mohammed som mener det har blitt mer vanlig i det siste.

Tom-Adrian tror folk kan utføre handlinger som andre oppfatter som seksuell trakassering uten å vite det. Dette spesielt i russetiden.

– Jeg tror få utfører seksuell trakassering bevisst, men i russetiden kan både jenter og gutter bli litt mer frampå enn hva de ellers ville vært og si ting de kanskje ikke burde sagt, sier han.

LES OGSÅ: Kjære russ

Ulike grenser

Folk har ulike oppfatninger av hva som er innenfor og hva som ikke er det. Tom-Adrian tror dette kan være forskjellig mellom kjønn.

– Jeg tror jenter generelt opplever å bli seksuelt trakassert fordi de kan være litt mer utsatt.

Mohammed mener derimot at kjønn ikke har noe å si.

– Jeg tror ikke det er store skiller mellom gutter og jenter når det kommer til seksuell trakassering, fordi det skjer ofte fra begge sider.

Alt er lov?

Russen er kjent for å finne på mye rart, noe som spesielt den eldre generasjonen irriterer seg over. Men selv om russetiden ikke varer så lenge, så gjelder lover og regler for russen også.

Tom-Adrian tror at noen kan se på russebuksa som en unnskyldning for å gjøre ting som ikke er lovlig.

– Jeg vil tro at enkelte kanskje kan tro det er litt mer lov i russetiden, når det egentlig ikke er det, sier han.

Mohammed er ikke russ selv enda, men han har inntrykket av at mye alkohol kan føre til at russen er mer utsatt for seksuell trakassering.

– Jeg har ikke vært russ selv, men det er mye alkohol når russen er ute. Men alkohol er aldri en unnskyldning for å gi en person uønsket oppmerksomhet seksuelt, mener han.

Hva kan man gjøre?

Det er vanskelig å vite hva man kan gjøre med problemet med seksuell krenking.

Mohammed mener åpenhet rundt temaet er det viktigste. 

– Det ingen som har rett til å gi noen uønsket oppmerksomhet. En ting en kan gjøre for å minske dette problemet er å gi en innsats som person og være åpen om det, sier han.

Tom-Adrian legger til at bevissthet rundt hva seksuell trakassering er, for at folk skal vite hvor grenser går, er minst like viktig.

– Det har ikke vært et problem for meg, men det betyr ikke at det ikke er et problem for andre. Jeg tror enkelte bør bli mer bevisst på hva som går innenfor begrepet seksuell trakassering og det å kunne respektere andres grenser mer, avslutter han.

LES OGSÅ: