Van har vært en tradisjon. Er den tiden forbi?

Cecilie Meberg Schjetlein (18) og Magnus Pettersen Gruer (16)  mener grunnen til at flesteparten har valgt russevan tidligere har med tradisjon å gjøre.

Cecilie Meberg Schjetlein (18) og Magnus Pettersen Gruer (16) mener grunnen til at flesteparten har valgt russevan tidligere har med tradisjon å gjøre. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Russetiden er over for årets avgangselever, men for neste års avgangselever er planleggingen allerede i gang. Spørsmålet om man skal være vanruss, bussruss eller vandreruss må avgjøres. Men er det kult å ha van i Hønefoss lenger?

DEL

PulsCecilie Meberg Schjetlein (18) og Magnus Pettersen Gruer (16) skal være russ i 2019 og 2020, og har litt forskjellige meninger om akkurat dette.

Cecilie forteller at hun skal være med på russebuss, og at hennes gruppe valgte buss fordi de ville bryte med tradisjonen som har vært i Hønefoss, og at de ønsket å skille seg litt ut.

– Det er også veldig sosialt med buss og siden vi var en for stor gjeng til å være en van ble det ganske naturlig å bli til en buss. Siden vaner her i Hønefoss er så utrolig dyre, så vil ikke den sammenlagte summen vi bruker på bussen bli noe særlig høyere enn hva tre vaner hadde kostet, siden vi er tre vaner som har blitt sammenslått, legger hun til.

Magnus derimot, forteller at han fortsatt er usikker på hva han ønsker å velge.

– Jeg vet ikke enda, fordi jeg har liksom ikke tid eller energi til å tenke på det nå. Det er fortsatt to år igjen, og det føles som at det er så lenge til, sier han.

Fire om russetiden: – Den er hva man gjør det til

Hvorfor har ikke flere hatt russebuss?

Både Cecilie og Magnus er enige om at en av grunnene til at det er få som har valgt russebuss tidligere, er at van har vært en tradisjon, og at mange har trodd at buss ikke har vært lov.

– Men jeg tror også at det bare har vært at folk har fulgt strømmen og derfor ble det bare sånn, legger Cecilie til. Det virker utrolig gøy med buss og mye mer sosialt. I tillegg til at vi nå vet at det er lovlig og har sett hvordan det var for bussen som var nå. Jeg synes det er kjempegøy at vi i 00- kullet tørr å starte med buss. Jeg tror det fører til at man kanskje får flere venner i russetiden fordi busser ofte har møteplasser og på treff går folk oftere inn i busser enn vaner.

– Jeg tror det handler litt om tradisjon og hva kullene tidligere har valgt, som avgjør hva kullene framover velger, sier Magnus.

Han tror årets guttebuss i Ringerike har stemplet et godt eksempel på at busser også kan gjennomføres på Ringerike, og det gir mersmak til flere av oss unge.

LES OGSÅ: Russebuss: – Mye større, dyrere og mer å ta hensyn til

Van har lenge vært en tradisjon. De neste årene blir det flere busser.

Van har lenge vært en tradisjon. De neste årene blir det flere busser. Foto:

Fordeler og ulemper

Magnus tenker at man har sine nærmeste venner fra klassen med på van, mens på buss må man har så mange at man kanskje har med noen man ikke er så gode venner med.

Cecilie mener det er mange fordeler med å være på russebuss. For eksempel kan man danse og feste inne i bussen. En av ulempene er derimot at det blir dyrere.

– Jeg synes man burde gå for buss, særlig siden jeg er på en selv, sier hun. Alt i alt tror jeg de som har det morsomst er de som er på buss, så det anbefales på det sterkeste, sier hun.

– Jeg tenker at du bør velge det du har mest lyst til selv, og ikke bare følge strømmen, sier Magnus.

LES OGSÅ:

Artikkeltags