Nora Huseby (18) og Donia Jamal (17) oppfordrer ungdommer til å benytte seg av helsetilbudene.

– Der blir man møtt med respekt, og tatt på alvor. Mange ungdommer havner i en situasjon hvor det er lettere å snakke med en helsesøster, enn å snakke med foreldrene sine. Om det enten handler om prevensjonsveiledning eller om testing av kjønnssykdommer, så vil nok ungdommer heller få hjelp av en helsesøster, sier Nora.

Donia og Nora tror at folk har lavere terskel for å besøke helsestasjonen. Den ligger sentralt, du kan få drop-in-timer eller en samtale hos en psykolog, alt etter behov.

Få vet når helsesøter er til stede

Mette Preston er helsesøster på Ringerike videregående skole, og hun er ofte på besøk hos skoleklasser for å fortelle om seg selv og hva hun gjør.

Dette finner flere elever og ungdommer svært nødvendig.

Mette er på Ringerike videregående skole faste dager i uken, og det er mange ungdommer som oppsøker henne.

– Det går mye i samtaler, hvor ungdommer som lurer stiller spørsmål.

Donia tror flere ville benyttet seg av tilbudet hvis lærerne også bidro til å informere.

– Jeg har et inntrykk av at få vet når helsesøster er til stede på skolen, sier Donia.

Prevensjon

Noe Nora ser på som veldig positivt, er at de gangene hun har meldt ifra til lærere eller rådgivere om elever hun selv er bekymret for, har det skjedd store forbedringer.

– Det er bra at man blir tatt på alvor når man sier ifra om noe, fortsetter Nora, som er prevensjonsansvarlig i den kommende russetiden. Det vil si at hun gir ut kondomer, og samtidig tar ansvar for å kjøpe inn glidemiddel, graviditetstester og angrepille.

– Noen kan synes det er flaut å kjøpe sånt selv, og da kan jeg stille opp, sier Nora.

Nora har også snakket med Sex & Samfunn, og de skal holde et foredrag med den tradisjonelle seksualundervisningen før russetiden starter.

– Jeg håper og tror at flesteparten vil benytte seg av helsetilbudene vi har, både i russetiden, og utenom, legger hun til.

Taushetsplikt

Helsestasjonen for ungdom er åpent to dager i uken. Her finner du Kaja Bjørkli som er kommunejordmor og leder for helsestasjonen, samt helsesøstrene Trude Hovden Sjøli og Mette Preston. Det er også tilgang på gynekolog og lege på helsestasjon for ungdom.

– Mange synes det er betryggende å vite at vi har taushetsplikt, sier Trude.

For mange er det uaktuelt å diskutere diverse temaer hjemme med foreldre, og da kan det være lettere å ta ansvar for seg selv og egen kropp.

– Det er også mange foreldre som henvender seg til oss angående ungdommene sine, noe vi også setter pris på, avslutter Mette.