Forbereder seg til russetiden: – Er det verdt alt stresset?

RUSS:  Torgrim Eriksen Saastad (18) og Vivian Nygård (18) har forskjellige opplevelser med stresset før russetiden begynner.

RUSS: Torgrim Eriksen Saastad (18) og Vivian Nygård (18) har forskjellige opplevelser med stresset før russetiden begynner. Foto:

Av

Vivian Nygård (18) er russ i 2019. Hun synes det er mye stress for tiden. Torgrim Eriksen Saastad (18) tar det helt med ro.

DEL

PulsSnart er russetiden i gang for 00-kullet. Allerede 27. september er første russekroen i gang i Hønefoss. Mange har brukt mye tid på å samle inn nok penger og nå begynner utgiftene å komme og tallene på bankkontoene å synke.

Alt av kroer, landstreff, kjøretøy, russekort, russedresser og anlegg skal betales, og det store spørsmålet er «Var det virkelig verdt det?»

Mye stress

– Ja, det er mye å stresse med i denne perioden. Alt til dekknavn skal være klart til 27. september og det er ikke like lett å få samlet oss for å avtale hva vi skal ha av klær og alt, sier Vivian Nygård (18).

I motsetning til Vivian, sier Torgrim Eriksen Saastad (18) at han stresser lite i forbindelse med russetiden.

– Jeg stresser lite i russetiden, men har mange venner som gjør. Jeg går i lære og har god tid etter jobb til å ta meg av det som skjer, og jeg tjener i tillegg penger.

RUSS: Det er mye som skal planlegges og mye å tenke på for den kommende russen.

RUSS: Det er mye som skal planlegges og mye å tenke på for den kommende russen. Foto:

Trives på van

Å være sammen cirka ni stykker på en russevan har lenge vært tradisjon i Hønefoss. Men i fjor hadde russen i Hønefoss for første gang russebuss, noe som ser ut til å bli en tradisjon som videreføres.

Torgrim er på en van med seks andre venner som har samme interesser som han. Han tror at han kommer til å ha det kjempegøy med vennene sine i russetiden.

Vivian forteller at hun helst ville vært på buss, men at hun og gjengen valgte å kjøpe van siden de ellers måtte ha vært veldig mange på gruppen, og da er det ikke sikkert alle hadde kjent hverandre like godt. Det kan gjøre det litt vanskeligere å ta avgjørelser i fellesskapet.

– Jeg er på van noen jeg trives veldig med. Jeg skulle gjerne vært på buss, men føler om vi hadde vært på buss så hadde vi ikke vært «gjengen» vår, sier hun.

Brems for festningen

Vivian gruer seg litt til russetiden siden hun skal jobbe turnus 100 prosent som lærling i helsevesenet samtidig. Hun er redd jobben kan sette en brems for festingen.

– Jeg får ikke vært med på rulling like mye som jeg kunne gjort om jeg gikk på skolen. Jeg må også passe veldig på hvor mye alkohol jeg får i meg så jeg ikke sliter med å komme meg på jobb, sier Vivian.

Likevel er hun fast bestemt på hva som kommer først av russetiden og jobben.

– Utdanningen min kommer før russetiden, så jeg får prøve så godt jeg kan å bytte vakter så jeg får vært med på høydepunktene.

Noe av det Torgrim gruer seg til med russetiden i forbindelse med utdanning, er å dra på jobb dagen etter.

– Jeg ser virkelig ikke fram til å komme på jobb dagen etter en sein fest eller en natt med rulling og hard dunkemusikk. Tror jeg kommer til å kollapse på vei til bilen da, legger han til.

Verdt det

Foreløpig ser Vivian veldig fram til russetiden og tror all jobbingen kommer til å være verdt det til slutt.

– Det har vært en god del dugnader og jeg føler det er verdt det for russetiden er veldig dyr, sier hun.

Selv om det har vært mange dugnader og en del penger å betale inn, ser hun fram til å få igjen noe for arbeidet.

– Jeg gleder meg til å være med jentene og nyte tiden sammen. Jeg ser også fram til LS (Landstreffet i Stavanger) og LF (Landstreffet i Fredriksten), for alle på russegruppen min skal på disse to landstreffene.

Torgrim begynte med innsamling til russetiden i august 2017, og håper at alt arbeidet blir verdt det.

– Vi har hatt en toalettpapir-dugnad hvor vi selger papir, etter det har vi bare jobbet med varetellinger og andre ryddedugnader. Til sammen har vi vel jobbet med 7–8 dugnader, og flere i tiden framover.

Torgrim gleder seg til festivalene i russetiden, kroene og bare ha det gøy med gruppa i vanene.

– Jeg håper virkelig alt arbeidet blir verdt det, hvis ikke så har det vært en fin måte å kanskje tjene litt penger på, avslutter Torgrim.

LES OGSÅ:

Artikkeltags