Gå til sidens hovedinnhold

Neste års russ ønsker å skape en busstrend

Artikkelen er over 4 år gammel

En guttegjeng på 22 har bestemt seg for å velge buss i russetiden i 2018.

Puls

De 22 guttene er spredt over Ringerike, Hønefoss og Tyrifjord videregående skoler. Puls har snakket med bussjefen, Peder Moi Alme (17), økonomisjefen, Tor Jørgen Kittilsland (17) og to av medlemmene, Håkon Hoch-Nielsen (17) og Tom-Adrian Anfelt (17) om prosjektet.

Peder forteller at de valgte å ha buss først å fremst fordi de er en relativ stor gjeng som ikke klarte å fordele seg jevnt på tre forskjellige russebiler. Etter å ha kommet ut med at de har buss har de møtt på både positive og negative tilbakemeldinger.

– Det å være de første på mange år som har buss er en blandet følelse, men vi har selv konkludert med at vi synes det er veldig kult å kunne representere Hønefoss på den måten, sier han.

LES OGSÅ: Er russetida verdt alle pengene?

Lang prosess

Peder forteller at prosessen med å skaffe buss har vært mye lengre enn forventet.

– Før vi startet fullt ut med dette prosjektet sjekket vi mye rundt etter lovverk, og om dette var like ulovlig som alle årskullene over skulle ha det til. Når dette var gjort, gjensto det mye arbeid, og ikke minst å starte med dugnader og få inn penger, sier han.

Det er ikke en lett jobb å skaffe seg buss med tanke på alle utgiftene og kostnadene.

Økonomisjef, Tor Jørgen, forteller at de satser på å få inn mest mulig penger gjennom diverse dugnader.

– Vi håper også på å få inn litt penger via sponsorer og lignende. Vi har en egenandel som hver enkelt måtte betale, men vi ønsker ikke å utdype noe mer rundt det. Det at vi er mange, var det som gjorde at vi følte at det å ha buss var en realitet, sier han.

Tor Jørgen forteller videre at de har satt seg klare mål og oppgaver framover.

– Ønsket er at vi nå skal starte en «buss-trend» her i Hønefoss, og vi håper derfor at kullet som er russ etter oss ønsker å kjøpe vår buss når russetiden er over, legger han til.

LES OGSÅ: 150 decibel holdt til seier (+)

Bryter med tradisjonen

Tom-Adrian og Håkon er enige om at det er spennende å være med på buss fordi det er nytt, og det beste er å ha flere av guttene samlet på ett sted.

 

– Ulemper med buss er at det er dyrt, mye jobb, bussen må holde seg innenfor veier ment for busskjøring. Fordeler er at man får samlet en større gjeng, og slipper å stoppe for å være med medruss, vi slipper også styret med overvekt og vi får gjort mye kult med interiøret og eksteriøret, nevner Håkon.

– «Tradisjonen» med van er ikke noe vi tenker på i det hele tatt. En av de største årsakene til det er at van stort sett har vært en erstatning for buss da det i en del år har gått rykter om at buss er ulovlig i Hønefoss, sier Peder.

Tom-Adrian synes det er helt greit å bryte tradisjonen.

– Hadde ikke vi gjort det, hadde noen andre gjort det, og noen må være de første. Jeg tror vi kommer til å gjennomføre det med stil slik at det blir den nye tradisjonen, legger han til.

LES OGSÅ: Dette er årets beste russelåt

Helt lovlig

Politibetjent Arne Tuft Stavnes bekrefter at det er lov å ha russebuss i Ringerike. Han har ikke noe fasitsvar på hvorfor alle her har hatt russebil til nå, men sier at det kanskje har noe med størrelsen på kullene.

Han sier at så lenge feiringen gjennomføres på en slik måte at loven ikke blir brutt eller at liv og helse blir satt i fare, så er det ikke noe problem å kjøpe seg buss i russetida.

Han råder de som planlegger å ha buss til å kontakte Statens vegvesen så fort som mulig.

– Det er nok mye som må på plass hvis de har planer om å bygge opp en russebuss helt fra bunnen av, avslutter han.

LES OGSÅ: Politibetjent Arne Tuft Stavnes: Ungdom vi kan være stolte av

LES UKENS PULS-KOMMENTAR:

Les også

Carl August Klevjer: Til neste års russekull

Kommentarer til denne saken