Peder Moi Alme (18) og Rebekka Andersen (18) er russepresidenter ved Ringerike og Hønefoss videregående skoler.

– Vi er forbilder

– Jeg ønsker ikke at russen bare skal oppføre seg ovenfor medruss, men også sette standard for den yngre generasjonen. Vi er forbilder, og må derfor tenke litt over hvordan vi framstår, og at vi sender ut positive signaler ovenfor hverandre, sier Rebekka.

Peder er enig.

– Årets russekull går snart inn i en periode der alkohol spiller en rolle. Russtyret ønsker selvfølgelig at alle skal oppføre seg, og at ingen skal oppleve situasjoner som man føler er ubehagelig.

Passe på hverandre

Vi forventer at russen skal passe på hverandre både før, under og etter russetiden, og at alle skal tenke på russetiden som en positiv periode.

Dersom noen føler at flørten går til å være ubehagelig, så synes russestyret at det er viktig å si ifra.

– Dersom noen føler seg seksuelt trakassert, så synes vi det er veldig viktig at man sier ifra slik at man kan jobbe med at det ikke skal skje igjen. Hvis man ikke ønsker å gå til russestyret, så anbefaler vi å oppsøke hjelp hos helsesøster, en venn eller familie, sier Peder.

Viktig tema

Både Rebekka og Peder synes #metoo-kampanjen er et viktig tema å sette lys på.

– Russetiden handler om å ha det gøy innenfor en viss ramme, og sammen utarbeide den, slik at alle får en positiv opplevelse.

– Russestyret gjør det de kan for å skape et godt samhold i russekullet. Jo bedre samhold, jo mindre sjanse er det for at noe sånt skal skje, avslutter Peder.