22 gutter fra distriktets tre videregående skoler er med på bussen. De har gjennom hele sommeren jobbet med å skaffe lopper til låvesalget, som ble arrangert lørdag og søndag i Selteveien på Steinsletta.

– Ideen er å tjene nok penger på dugnad. Når vi er 22 stykker som deler på arbeidet blir det ikke så mye på hver, sier Kasper Klemmestad Arnesen, en av guttene på russebussen.

Lopper fra låver

Salgsobjektene har de fått fra naboer, foreldre, besteforeldre og andre givere i nærheten. De har til og med tømt en låve i Kongsvinger, kan Arnesen fortelle. Alt fra høyttalere, møbler, glass, ski, gamle traktorhjul og en slipemaskin har de fått tak i. Markedet finner sted på plassen foran gården der en av guttene er vokst opp.

 

– Hva vi tjener kommer an på hvor mange som besøker oss, men det har vært overraskende bra oppmøte i starten. Vi er ganske greie på priser, og folk har ikke bare kommet og sett, de har kjøpt også, forteller Arnesen.

LES MER: Lager låvesalg for å finansiere russetiden

I tillegg selger guttene selv vafler, kake og kaffe på gården.

Bred dugnadsinnsats

Målet med låvesalget har vært å kunne finansiere bussen på egen hånd, for å slippe å betale for mye fra egen eller foreldres lomme. Mor til en av guttene, Signhild Henriksen, forteller imidlertid at russen har gjort en større innsats enn bare loppemarked.

– De har stått på og jobbet, med både maledugnad og vakthold. De fikk veldig god tilbakemelding etter å ha jobbet dugnad på operataket på en konsert forleden, og det er ikke måte på hva de har gjort av ulike jobber, sier Henriksen.

 

Hun innrømmer at hun tidlig var skeptisk til hva guttene kunne få til.

LES OGSÅ: Solgte lopper for 230.000 kroner

– De har vært kjempeflinke. Det stiller russen i et litt annet lys enn at de bare lager støy og bråk, sier hun.