Fire om russetiden: – Den er hva man gjør det til

Artikkelen er over 1 år gammel

Trodde du det fantes bare russ? Neida, det finnes både vanruss, bussruss, vandreruss og kruss.

DEL

Puls

Emily Jonassen (19) – vanruss

1. Hvorfor valgte du å bli vanruss?

Jeg valgte å bli vanruss fordi jeg følte det var det som var vanlig på Ringerike. Alle kullene over oss har hatt vaner, og det så veldig kult ut. Man er jo en spleisa gruppe som på en måte lager noe eget.

2. Hva vil du si er den største fordelen og ulempen med å være vanruss?

Største fordelen med å være vanruss er at man får et veldig bra samhold i gruppa man er på. For man må jobbe veldig mye sammen, og bli enige om store ting som for eksempel økonomi og så videre. Den største ulempen er at det ofte kan bli litt store diskusjoner, og når man er en gruppe så jobber jo noen kanskje litt mer enn andre.

Emily Jonassen (19) valgte å være vanruss fordi man blir en spleisa grppe som lager noe eget.

Emily Jonassen (19) valgte å være vanruss fordi man blir en spleisa grppe som lager noe eget. Foto:

3. Hvordan ser økonomien ut for din del, hvor mye penger går til russetiden?

Økonomien går greit for min del. Det har likevel vært perioder hvor jeg har måtte spurt mamma om hun kan legge ut litt, siden det er veldig mye penger som går til russetiden. Det er jo både egenandel, landstreff, klær også videre.

4. Hvordan tror du russetiden kommer til å bli?

Jeg tror russetiden kommer til å bli sykt bra! Alle er veldig gira, og det tror jeg gjør at det kommer til å bli sykt god stemning.

5. Hva tror du at du kommer til å gjøre i russetiden?

Det kommer til å bli en del rulling. I tillegg skal jeg på to landstreff, i Stavanger og Fredriksten, så det blir veldig morsomt.

6. Hvilket forhold har du til kampanjer linket til russ som for eksempel #MeToo?

Jeg og resten av russen støtter Amnesty sin reklame for «nei er nei», noe jeg synes er veldig viktig. Ved å vise at vi støtter denne kampanjen kan vi gå med et merke på russedressen hvor det står «nei er nei».

7. Vil du anbefale andre å bli vanruss, hvorfor?

Ja, jeg vil anbefale det. Det er mye jobb og tid som kreves! Men nå som vi nærmer oss russetiden vil jeg absolutt si at det er verdt det! Det er jo veldig positivt å ha en van også, i tilfelle du vil rulle en del, for da har man jo en fast plass hele tiden.

Oliver Obst (19) – bussruss

1. Hvorfor valgte du å bli bussruss?

Jeg valgte ikke å bli bussruss, men siden jeg ville være på gruppe med alle gutta, så ble jeg en bussruss.

2. Hva vil du si er den største fordelen og ulempen med å være bussruss?

Den største fordelen med buss er at man får vært med mange fler samtidig. Ulemper føler jeg egentlig ikke at det er.

3. Hvordan ser økonomien ut for din del, hvor mye penger går til russetiden?

Økonomien ser bra ut, men hvor mye som blir brukt til sammen fra min side er jeg ikke sikker på. Summen på egenandel for gruppa er hemmelig.

4. Hvordan tror du russetiden kommer til å bli?

Jeg tror at russetiden kommer til å bli sykt lættis.

5. Hva tror du at du kommer til å gjøre i russetiden?

I russetiden kommer jeg til å feste og kose meg, men selvfølgelig også fokusere på skole.

6. Hvilket forhold har du til kampanjer linket til russ som for eksempel #MeToo?

Jeg føler at kampanjer som #MeToo og «nei er nei» er viktige kampanjer når man går inn i en tid med masse alkoholinntak og festing.

7. Vil du anbefale andre å bli bussruss, hvorfor?

Ja, jeg anbefaler andre å bli bussruss, fordi det å være bussruss er fett og lærerikt.

Sofie Odderbø (18) – kruss

1. Hvorfor valgte du å bli kruss?

Jeg valgte å bli kruss av flere grunner. Krussen er kjent for å ha et utrolig bra miljø, de arrangerer kule arrangementer og jeg liker de verdiene de står for. I tillegg visste jeg at det ville være en måte å bli kjent med enda flere på!

2. Hva vil du si er den største fordelen og ulempen med å være kruss?

En stor fordel med å være kruss er at du blir invitert til mange arrangementer der det er stort fokus på gode og spennende samtaler, noe jeg setter veldig høyt! Jeg vet ikke om det finnes noen ulempe med å være kruss, utenom at det blir dobbelt opp med utgifter i russetiden. Jeg som for eksempel også er med i Ringeriksrussen, må jo da betale dobbelt opp, men synes absolutt det er verdt det!

Sofie Odderbø (18) valgte å være kruss fordi det gir muligheten til å bli kjent med mange. Foto: Ylva Kaasin Simarud

Sofie Odderbø (18) valgte å være kruss fordi det gir muligheten til å bli kjent med mange. Foto: Ylva Kaasin Simarud Foto:

3. Hvordan ser økonomien ut for din del, hvor mye penger går til russetiden?

Det går jo mye penger til russearrangementer, klær og andre utgifter som alle andre har.

4. Hvordan tror du russetiden kommer til å bli?

Jeg tror det blir en sykt morsom tid, kanskje litt slitsom med tanke på at man også skal ha tentamener og eksamener samtidig, men det blir bare å finne en balanse mellom skole og russefeiring.

5. Hva tror du at du kommer til å gjøre i russetiden?

Jeg kommer nok til å gjøre mye forskjellig. Det blir store arrangementer, mindre fester her og der, kanskje være litt sjåfør for noen og mye reising hit og dit.

6. Hvilket forhold har du til kampanjer linket til russ som for eksempel #MeToo?

Jeg har jo fulgt med på hva som har kommet fram i media, og jeg ser jo at russetiden bærer med seg en del utfordringer knyttet til dette med grensesetting og overgrep. Derfor er det veldig fint å se at man har så stort fokus på kampanjer som «nei er nei».

7. Vil du anbefale andre å bli kruss, hvorfor?

Ja, absolutt! Det blir som sagt dobbelt-moro, for man blir dratt med på enda flere sammenkomster og er med på enda flere ting!

Katarina Halvorsen Gomnæs (18) – vandreruss

1. Hvorfor valgte du å bli vandreruss?

Jeg prioriterer skole, så det å drikke og å være ute i ukedager er ikke noe for meg. Så det å bruke masse penger på en bil som jeg kun hadde brukt i helgene hadde bare vært sløsing. Jeg er fortsatt med i en gruppe, og tenker at vi sammen kan ha det like gøy uten bil som det vi hadde hatt med.

2. Hva vil du si er den største fordelen og ulempen med å være vandreruss?

Største fordelen med å være vandreruss er helt klart at det er billigere. Ulemper med det å være vandreruss vet jeg faktisk ikke, jeg føler selv det ikke er noen.

Katarina Halvorsen Gomnæs (18) valgte å være med i en vandregruppe, og tror det blir like gøy uten bil som det hadde vært med bil.

Katarina Halvorsen Gomnæs (18) valgte å være med i en vandregruppe, og tror det blir like gøy uten bil som det hadde vært med bil. Foto:

3. Hvordan ser økonomien ut for din del, hvor mye penger går til russetiden?

Vi har gjort masse dugnader, og nærmest alt vi har betalt for er tjent inn. Ting som vi har jobbet for er klær, landstreff, hotell og sang. Jeg har kanskje til sammen på dekk og konsept betalt noen tusenlapper ut av egen lomme.

4. Hvordan tror du russetiden kommer til å bli?

Jeg tror russetiden er det man gjør det til. Jeg tror min russetid kommer til å være veldig bra, både med tanke på landstreff og at jeg har en gruppe jeg kan feste med og venner jeg kan rulle med.

5. Hva tror du at du kommer til å gjøre i russetiden?

Noen av helgene vet jeg at går til landstreff og noe rulling med venner. Ellers så blir det nok mest skole for min del.

6. Hvilket forhold har du til kampanjer linket til russ som for eksempel #MeToo?

Jeg synes det er veldig fint med slike kampanjer, spesielt ved #MeToo har det blitt skapt åpenhet rundt seksuelle overgrep og det er ikke like vanskelig å si ifra lenger. Også Amnesty er med på å skape en tryggere russetid, og jeg tror som årene går, vil det bli mindre og mindre seksuelle overgrep i sammenheng med russetiden.

7. Vil du anbefale andre å bli vandreruss, hvorfor?

Jeg vil anbefale å være vandreruss til alle de som ikke har økonomien eller muligheten til å være på bil. Man kan ha det like morsomt uten som med bil. Russetiden er som sagt det man gjør det til, går man inn med en positiv innstilling kommer du til å sitte igjen med både gode minner og positive opplevelser.

Artikkeltags