Ulrik Berg Rian (18) og Håkon Hoch-Nielsen (18) skal ha røde bukser i russetiden.

Det finnes flere tradisjoner og regler som har påvirket valget når det gjelder fargen på russebuksa. I foreldrene våre sin tid var det vanlig å velge rød bukse dersom man gikk på Ringerike, og blå hvis man gikk på Handelsskolen. I senere tid ble det slik at de som gikk økonomi skulle ha blå bukse, mens allmenn skulle ha rød.

Rødruss

– Det er egentlig ikke en spesiell grunn til at jeg velger rød, sier Ulrik.

Men hun mener dette er fargen som er riktig for dem som går på en studiespesialiserende linje.

Mens Håkon valgte rød både fordi han mener det var riktig i forhold til hans studieretning, men også fordi faren gjorde det på sin tid.

– Både mamma og pappa var rødruss. Faren min gikk på en skole der det var vanlig å være rødruss, og Ringerike er jo en skole der man egentlig skal være rød, så derfor endte jeg opp med akkurat dette valget.

Baktanke?

Ulrik mener at man burde ha studiet man går i bakhodet når man skal velge farge på russebuksa.

Men allikevel er det helt uviktig hva slags farge man har og ikke. Det viktigste er at man skal ha det gøy, sier han.

Håkon mener at skole skal ha en betydning når man skal velge farge. Han mener at de som går studiespesialiserende retning kan velge mellom rød og blå farge, mens de som går yrkesfag skal være svartfargede.

– Fagene man kan velge mellom på Ringerike kan gå litt i hverandre, for man kan ha økonomifag, selv om man har realfag, så man skal kunne velge å være rød- eller blåruss selv. Mens på yrkesfag er man som oftest ferdig etter to år, og feirer russetiden ett år tidligere i realiteten, og markerer at man går en annen retning. Derfor mener jeg de skal være svartruss, sier Håkon.

Tradisjon

Både Håkon og Ulrik mener at det ikke er et valg etter tradisjon, men at man velger ut ifra det man ønsker selv, uavhengig av studiet.  

Emma Gahre (17) er russ til neste år, men har ikke bestemt seg for hva slags farge hun skal ha på sin bukse.

Før var det jo veldig åpenbart hvilken farge man skulle velge fordi linjene var annerledes enn det de er i dag. At folk velger etter hva slags linje de går skjer sjeldent. Men man burde absolutt velge etter hva slags linje man går, for å få litt personlighet inn i bildet, sier hun.

Emma har ikke tenkt ut hva slags farge hun skal ha til neste år.

– Hvis jeg skulle valgt ut ifra den retningen jeg går skolemessig, så ville jeg blitt blåruss. Men siden det er så mange på Ringerike som er rød, så forbinder jeg skolen med rødruss. Men det er ingenting galt i å velge den fargen man kler best, tenker hun.

Les også

Russetiden handler om mer enn knuter og fest