Russetiden er godt i gang og med det følger musikk til glede for noen og besvær for andre. Det høres godt når russen spiller på Dronningens utsikt eller gjennom byen. Likevel er det kanskje ikke de rundt som skades mest av musikken på anlegget. Det blir ofte spilt svært høy musikk, og mange sitter rett foran høyttalerne i russebilen.

Som russ selv vet jeg at det er morsomt når det dunker i bassen og lyden bærer langt, men jeg vet også at man bør passe på hørselen sin.

Mange russ er flinke til å bruke ørepropper for å beskytte ørene når de står veldig nærme. Det er også lurt å ikke oppholde seg ved høyttalerne over lengre tid. Ifølge Høvik Hørsel ender 10 prosent av russen med alvorlige hørselsskader etter russetiden. Dette er et utrolig høyt tall og det burde ikke være slik.

For mange er anlegget viktig, men er det viktigere enn din framtidige helse?

Nå skal det også sies at det ikke bare er russemusikk som er skadelig for hørselen. Det gjelder selvfølgelig også store konserter eller festivaler. Men det er en enda vanligere lydkilde man kanskje ikke tenker over. Høy lyd fra vanlige ørepropper kan faktisk være vel så ille ifølge professor Dorte Hammershøi. Dette gjelder høy lyd over lengre tid og noen ørepropper kan komme opp i 120 desibel. Ved 106 desibel kan du lytte i kun et par minutter uten å få en varig skade på hørselen.

Verdens helseorganisasjon anbefaler unge å begrense bruken av musikk på øret til kun en time daglig. Det skjønner jeg også at blir problematisk. Selv lytter jeg til musikk mer enn det hver eneste dag. Det handler vel egentlig mer om lydnivået, og de fleste skjønner at det er dumt å spille på full guffe. Ved å ta pauser fra musikken kan hørselen tåle mye mer og den får slappet av litt mellom slagene.

Å skade hørselen for resten av livet, hadde vært så utrolig kjipt.

Spesielt når det skal såpass lite til for å unngå det. Husk å bruke ørepropper som russ og sett ned lyden når du kan! Det skal i hvert fall jeg i ukene framover mot 17. mai.

Håper alle tenker over det ved neste rulling, så blir russetiden en suksess!

LES OGSÅ: – Det er utrolig viktig å passe på hørselen sin