Dårlig hygiene for russen: – Manglet toalettpapir og såpe

Tor Jørgen Kittilsland (18), Ina Kjelland (19) og Elisabeth Vesterheim Knutsen (18) er stort sett misfornøyd med hvordan landstreff har lagt opp til god hygiene.

Tor Jørgen Kittilsland (18), Ina Kjelland (19) og Elisabeth Vesterheim Knutsen (18) er stort sett misfornøyd med hvordan landstreff har lagt opp til god hygiene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De siste fire ukene har russ fra hele landet samlet seg på landstreff i forskjellige byer. Hygienen på de ulike treffene har vært varierende. På et landstreff manglet det toalettpapir.

DEL

PulsTor Jørgen Kittilsland (18) og Ina Kjelland (19) har vært på landstreff Stavanger og Landstreff Fredriksten. Elisabeth Vesterheim Knutsen (18) har i tillegg til landstreff Stavanger, også vært på landstreff Telemark. De er alle enige om at hygiene på landstreffene er dårlig.

Tor Jørgen og Ina har deltatt på landstreff Fredriksten, og er enige om at det var dårlige tilstander der.

– Det er begrenset hva man kan forlange på et russetreff med 10.000-20.000 russ. Allikevel synes jeg hygienen på Fredriksten var utrolig dårlig, hvor doene var forferdelige og ingen mulighet til å vaske hendene etter dobesøk. I Stavanger hadde vi mulighet til dette, forteller Tor.

Ina legger til at det ikke var lett å ha god hygiene når man verken hadde dopapir, mulighet til å vaske hendene eller ta med seg antibakteriell inn på landstreff Fredriksten.

Elisabeth var på landstreff Telemark, og hun synes det også var elendige forhold på treffet.

– På Telemark var det bare doer og ikke dusjer. Doene hadde ikke vann eller såpe til å vaske hendene med, men utenfor var det en stand med litt Antibac som vi kunne ta av. Vi fikk ikke lov til å ta med Antibac inn, ettersom man kunne gjemme sprit der. Mange av doene hadde også dørene ødelagte eller dosetene borte, forteller hun.

Bra på landstreff Stavanger

– På Stavanger var det tilgang på veldig mange doer. Det var skille mellom kjønn på doene, og det var tilgang til handikap-do. Det var også vann på doene og tilgang til antibac-stands utenfor, men på landstreff Telemark ble disse antibac-standene tomme, begynner Elisabeth.

Hun forteller videre at det var tilgang på dusjer, og man kunne kjøpe hygieniske produkter som dusjsåpe og så videre. Alt i alt syns Elisabeth at det var mye bedre enn på Telemark.

– Hygienen på landstreff Stavanger var mye bedre. Det var alltid dopapir på doene, det var vasker og antibac-stasjoner rett utenfor som man kunne benytte seg av. På landstreff Stavanger ble doene tømt jevnlig, i motsetning til i Fredriksten hvor det ble tømt en gang i løpet av treffet, legger Ina til.

Stod ikke til forventningene

Ina forteller at forventningene til hygienen på landstreff Fredriksten ikke sto til forventningene.

– Det var kjempeekkelt å gå på do på landstreff Fredriksten. På Stavanger var det som sagt mye bedre, og der sto hygienen til det man kan forvente på en festival.

Elisabeth hadde lave forventninger før hun dro på landstreffene, men likevel var det en del hun savna som vann til å vaske hendene, og en mulighet til å vaske seg bedre.

– Det har til en viss grad stått til forventningene mine da jeg ikke forventet stort, men jeg er allikevel litt skuffa, sier Tor Jørgen.

Tilgang til hygieniske produkter

Alle tre er enige om at det bør bli bedre tilgang til å få vasket hendene etter dobesøk, og generelt ha tilgang til hygieniske produkter dersom man ikke får tatt det med inn.

Elisabeth legger til at det også bør legges bedre til rette med plassering av doer, så ikke alt blir ødelagt hele tiden.

– De som organiserer treffene kan sette fram antibakteriell og sørge for at det alltid er dopapir tilgjengelig. Det er ikke så vanskelig å få til, og det hjelper veldig for oss som bruker doene, avslutter Ina.

Elisabeth Vesterheim Knutsen (18), Tor Jørgen Kittilsland (18) og Ina Kjelland (19) håper på bedre hygienekår på landstreff for kommende russ. Arrangørene lover dette.

Elisabeth Vesterheim Knutsen (18), Tor Jørgen Kittilsland (18) og Ina Kjelland (19) håper på bedre hygienekår på landstreff for kommende russ. Arrangørene lover dette. Foto:

Lover bedre kår neste år

Daglig leder ved landstreff Telemark, Jørgen Snøås Gustavsen, forteller at han synes det er leit å høre om folk har hatt en dårlig opplevelse med deres sanitærforhold. I forhold til Hibas toalettkalkulator ligger de godt over hva som er behovet, ifølge Gustavsen.

– På dagtid lørdag er det tilgang til garderobe, dusj og sanitæranlegg i Telemarkshallen for dem som sover i sovetelt, og for de med en eller annen funksjonshemning. Vi synes som sagt det er leit om noen har hatt en negativ opplevelse hos oss og lover at vi kommer til å jobbe enda bedre med dette til neste års festival, legger Gustavsen til.

Daglig leder hos landstreff Fredriksten, Lasse Kjønigsen, forteller at de hadde vasker ved sidene av toalettene med varmt vann, som var i samme vogn som dusjene.

– Vi ser i ettertid at dette burde vært skiltet enda bedre enn det var gjort. Når det gjelder Antibac så har vårt vekterselskap fått beskjed om at antibakteriell var lov å ha med seg. Her må vi bli enda tydeligere neste år, slik at folk får med seg dette inn. Vi skal også ha egen stasjon med dette ved toalettene, så folk ikke behøver å ha dette med, forteller han videre.

– Når det gjelder renhold av toalettene så blir de tømt flere ganger hver dag og rengjort to ganger i døgnet. Dette holdt ikke i år. Her vil vi ha på folk hele tiden neste år slik at de ikke opplever det samme som i år. Vi ser at for 2019 må vi bli enda bedre på dette området. Vi setter pris på kritikk selv om den gjør vondt. Vi kan love at dette blir i orden til LF19, avslutter Kjønigsen.

LES OGSÅ: Vasket ikke hendene på 48 timer

Artikkeltags